Šlechtění černého rybízu dospělo tak daleko, že současný trh může pěstitelům nabídnout i odrůdy odolné proti houbovým chorobám a navíc s velkým výnosem a atraktivními plody. Černý rybíz je dokonce ve srovnání s rybízem červeným méně náročný, co se týče půdní vlhkosti, a tak je možné pěstovat jej na lehčích výhřevných půdách. Ty by však měly být humózní se slabě alkalickou reakcí. Pro pěstování černého rybízu jsou vhodné teplejší nížinné oblasti.
V současnosti patří k nejodolnějším druhům černého rybízu odrůdy Tiben, Tisel a Ben Connan. Keře vysazujeme do zahrad v řadách, kde vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být od 0,5 m až po maximálně 1,5 m, a to podle odrůdy a typu jejího růstu. Abychom podpořili typickou vlastnost rostlin vytvářet větší množství kořenů, vysazujeme keře o 10 cm hlouběji, než původně rostly ve školce. Pro podnože keřů pěstovaných jako stromek se používá meruzalka zlatá. Pěstování rybízu ve tvaru stromků je však mnohem méně časté než pěstování ve tvaru keřů.
![Černý rybíz jako léčivá rostlina](https://img.primadoma.cz/w_13/ce/7c/column/ce7c084cae52e8cba31b61e2e67a98b0_shutterstock-149993732-jpg.jpg)
![Černý rybíz jako léčivá rostlina](https://img.primadoma.cz/w_13/43/db/column/43dbe601cd68944077f8ddec9d4753ea_shutterstock-300865079-jpg.jpg)
![Černý rybíz jako léčivá rostlina](https://img.primadoma.cz/w_13/6d/98/column/6d988afeac649e9a138126b3d08280e4_shutterstock-400449319-jpg.jpg)
Před řezem keřů je třeba i uvědomit zásadní skutečnost, že černý rybíz plodí na loňském dřevě. Jeho výsadba je ideální na podzim, kdy je možné a vhodné také radikálně seřezat všechny výhony na 4-5 cm, to znamená nejvýše na 2 očka. Dokud nemá keř potřebný počet větví, opakujeme takový řez, dokud se keřík dostatečně nerozvine. Správně a dostatečně vyvinutý keř černého rybízu má mít 8 až 10 větví a ty se pak během let neustále obměňují novými výhony. Staré větve seřezáváme vždy až u země, tím se podpoří růst nových silných výhonů. Postraní výhony však nezkracujeme.
Pro rozšíření sortimentu bobulovin lze pro zahradu zvolit ještě křížence černého rybízu s angreštem – jostu. Ta má velikost plodů blížících se spíše angreštu, ale chuťově připomíná černý rybíz.
Černý rybíz můžeme využívat k přímé konzumaci, ale rovněž k výrobě zavařenin, džemů anebo z něj vyrábět domácí víno či lisovat ovocné šťávy, které se dají dobře konzervovat. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C je dobré konzumovat jej zvláště v období zvýšeného výskytu chřipkových onemocnění. Šťáva z černého rybízu významně pomáhá při únavě, účinkuje proti stresu a při rekonvalescenci po těžkých chorobách. Dokonce i listy černého rybízu mají výrazné léčivé schopnosti, působí jako spolehlivé antirevmatikum, proti praskání cév a účinkují tedy i na cévní choroby. Listy černého rybízu fungují rovněž jako pomocné léčivo při močových a ledvinových zánětech. Jak listy, tak plody je možné užívat při chorobách z nachlazení a také jako kloktadlo.
Text: Zuzana Bohdalová