Rybíz, lahodná zásobárna vitaminů

Pro jednoduchost pěstování v našich klimatických podmínkách patří rybíz k nejčastěji pěstovanému ovoci. Zaslouží si to, protože je velmi cenný pro naše zdraví. Jenže když je ho najednou velká úroda, často nevíme, co s ním. Inspirujte třeba se našimi tipy.

Rybíz, lahodná zásobárna vitaminů
Rybíz, lahodná zásobárna vitaminů (Zdroj: shutterstock.com)

Pěstování rybízu je opravdu snadné, zejména nyní, když existují hybridní odrůdy odolné proti plísním, houbovým onemocněním a škůdcům. Můžete si vybrat keře nebo stromkové odrůdy naroubované na kmínku meruzalky. Keře plodí až dvacet let, život stromkových odrůd bývá o něco kratší. Všem stačí nepatrná péče – po sklizni prostříhat příliš husté větve, odstranit čtyřleté až pětileté letorosty, které neplodí a ponechat prostor pro růst nových větví.

Rybízy potřebují provzdušněnou lehkou půdu, proto nezapomeňte okopávat, těžké půdy promíchat s pískem před výsadbou a pro dobrou úrodu přihnojovat v době vegetace dusíkatými a na jaře fosforečnými hnojivy. Rybíz má mělké kořeny, neumí čerpat vodu z hloubky, proto v létě nezapomínejte na zálivku.

Nenápadné ovoce pro zdraví

Ať už zvolíte kyselejší červený, sladký bílý nebo silně aromatický černý rybíz, poskytne vám v době sklizně – od července do srpna, plnou zásobu vitaminu C, když si zobnete 40 bobulek denně. Vitamin C nejvíce podléhá zkáze při tepelném zpracování, takže pokud si chcete udržet jeho co největší hodnoty, je lepší vyrobit si šťávu za studena nebo rybíz zmrazit, než vyrábět marmelády.

I ty si ovšem ponechávají velký obsah rutinu důležitého pro cévy, vitaminy skupiny B prospěšné vlasům, kůži a nervům, vitamin A ochraňující zrak a stimulátor imunity a řadu stopových prvků, zejména vápník a železo. Ne nadarmo je toto ovoce u nás tradičně zpracováváno pro zimní zásoby, lahodná nezaměnitelná chuť džemů a rosolů, rybízového vína a šťávy poskytuje pro kuchyni zdravou a pestrou inspiraci. Klasické recepty na bublaninu, marmeládu a víno máte nejspíš v zásobě nebo je najdete v každé české kuchařce. Zkuste tedy s rybízem něco nového.

Rybízový rosol

Na kilo rybízu potřebujete 400 g cukru a sáček želírovacího přípravku. Pomletý rybíz přeceďte přes plátno, aby zůstala čistá šťáva. Tu vařte, až se třetina odpaří, pak vmíchejte cukr a želírovací prášek a vařte ještě asi deset minut. Pečlivě sbírejte dřevěnou lžící z povrchu kal, pak budete mít rosol dokonale čirý. Horký rosol naplňte do skleniček, zavíčkujte a sterilujte deset minut při 85 °C. Pikantní sladkokyselý rosol nejen na sladké pečivo, ale i na masové pečeně, drůběž nebo sýry.

Losos s rybízem

Filé z lososa marinujte asi hodinu v olivovém oleji s nasekaným zázvoremrybízovým želé. Pak ho pevně zabalte s hrstí kuliček čerstvého červeného rybízu do slabého plátku listového těsta a upečte. Jako příloha jsou nejlepší vařené brambory.

Lívanečky s bílým rybízem

Ze dvou hrníčků mouky, jednoho prášku do pečiva, půl lžičky soli, tří lžic cukru, pěti lžic másla, hrníčku mléka a jednoho vejce vyšlehejte těsto, nakonec do něj vmíchejte šálek sladšího, třeba bílého rybízu. Lívanečky tvarujte na pečící papír asi centimetr vysoké a pečte asi čtvrt hodiny v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte nejlépe teplé, posypané rybízem a přelité kysanou smetanou.

Pikantní čatní z černého rybízu

Dva hrníčky černého rybízu, ½ hrníčku cukru, tři lžíce jemně nasekaného zázvoru, jednu menší nasekanou cibuli, jednu jemně nasekanou čili papričku a hrníček vody vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud se rybíz nerozvaří. Pak vmíchejte šťávu a nastrouhanou kůru z jednou citrónu. Z této dávky získáte dva hrníčky ostrého čatní, které vám v ledničce vydrží dva a ž tři týdny. Je to vynikající pochutina k letnímu grilování nebo k pečenému masu a drůbeži.

TIP

Sladká kombinace

Pěstováním bylo dosaženo i chuťové škály různých odrůd. Na rozdíl od těch původních bývají sladčí a tím vhodnější pro přímou kombinaci. Zajímavá je například velice sladká odrůda Rose de Champagne, která nejen lahodná v čerstvém stavu, ale dá se z ní připravit i vynikající ovocné víno.

Text: Gabriela Koulová

ČTĚTE DÁLE

Drchnička rolní je krásná a jedovatá letnička
Drchnička rolní je krásná a jedovatá letnička

Rostliny

Drchnička rolní drobné plevele našich zahrad nepřipomíná. Je to letnička s krásnými oranžovočervenými květy. Je jedovatá a používá se i v lidovém léčitelství.

Zeleninu můžete pěstovat i v zimě, pozor na holomrazy
Zeleninu můžete pěstovat i v zimě, pozor na holomrazy

Rostliny

Problémy s nedostatkem vitaminů a minerálů během zimy může vyřešit mrazuvzdorná zelenina. Poradíme, které druhy jsou jasným tipem.

Pozvěte neokoukané stromy a květiny domů i na zahradu
Pozvěte neokoukané stromy a květiny domů i na zahradu

Rostliny

Méně známé druhy rostlin stojí za naši pozornost. Najdete mezi nimi zajímavé kousky, které obohatí floru na vaši zahradě i v interiéru.

Lesklokorka je superpotravinou, kterou znají i milovníci hub
Lesklokorka je superpotravinou, kterou znají i milovníci hub

Rostliny

Může být houba jako superpotravina a zároveň i škůdcem dřevin? Milovníci hub znají lesklokorku lesklou, která má příznivé účinky na zdraví.

Nebojte se orchideje pěstovat doma
Nebojte se orchideje pěstovat doma

Rostliny

Pěstování orchidejí není náročné. Existuje však pár drobných zásad, které musíme dodržovat, abychom se mohli těšit z krásných barevných květů.

Nádhera, která vám na záhonech vydrží i přes zimu. Seznamte se s okrasnou kapustou
Nádhera, která vám na záhonech vydrží i přes zimu. Seznamte se s okrasnou kapustou

Rostliny

Pokochejte se krásou podzimních rostlin, mezi kterými bude okrasná kapusta zářit a uchvacovat svými dokonale vybarvenými listy.

Vytrvalé trávy k okrase nebo vytrvalé plevele? Kam zařadit čirok halabský?
Vytrvalé trávy k okrase nebo vytrvalé plevele? Kam zařadit čirok halabský?

Rostliny

Čirok halabský je další zástupce vytrvalé trávy, který se u nás zatím chová jako okrasná rostlina, ve světě je ale považován za nebezpečný plevel.

Seznamte se s exotickými i běžnými kráskami našich zahrad
Seznamte se s exotickými i běžnými kráskami našich zahrad

Rostliny

Haemanthus, česky krvokvět, je exotická kráska, která vás uchvátí svými květy stejně jako další rostliny. Vyberte si některou a pusťte se do pěstování.

Jak volají pokojové rostliny o pomoc? Třeba suchými listy…
Jak volají pokojové rostliny o pomoc? Třeba suchými listy…

Rostliny

Usychání listů u pokojových květin se často objevuje v zimě, kdy je v bytě suchý vzduch, a rostliny jsou proto choulostivější a více ohrožovány škůdci.

Jak se liší irský vřes od toho českého?
Jak se liší irský vřes od toho českého?

Rostliny

Kromě běžných trvalek si vysaďte vřesy na zahradě. Uvidíte, jak se vaše skalky a záhony s okrasnými rostlinami rozjasní. Ty irské navíc bohatě kvetou.

V zimě potřebují pokojovky naši podporu a pomoc
V zimě potřebují pokojovky naši podporu a pomoc

Rostliny

Pokojové rostliny v zimě by měly prožívat období naprostého klidu, ale vzhledem ke klimatickým podmínkách v bytě, jim to ale zcela nejde.

Keř Hebe přišel od protinožců, u nás zdobí podzimní zahrady
Keř Hebe přišel od protinožců, u nás zdobí podzimní zahrady

Rostliny

Hebe s něžnými kvítky v bílé, růžové nebo fialové barvě patří mezi podzimní květiny na zahradě. Pozor na jednotlivé kultivary, ne všechny jsou mrazuvzdorné.