Rybíz, lahodná zásobárna vitaminů

Pro jednoduchost pěstování v našich klimatických podmínkách patří rybíz k nejčastěji pěstovanému ovoci. Zaslouží si to, protože je velmi cenný pro naše zdraví. Jenže když je ho najednou velká úroda, často nevíme, co s ním. Inspirujte třeba se našimi tipy.

Rybíz, lahodná zásobárna vitaminů
Rybíz, lahodná zásobárna vitaminů (Zdroj: shutterstock.com)

Pěstování rybízu je opravdu snadné, zejména nyní, když existují hybridní odrůdy odolné proti plísním, houbovým onemocněním a škůdcům. Můžete si vybrat keře nebo stromkové odrůdy naroubované na kmínku meruzalky. Keře plodí až dvacet let, život stromkových odrůd bývá o něco kratší. Všem stačí nepatrná péče – po sklizni prostříhat příliš husté větve, odstranit čtyřleté až pětileté letorosty, které neplodí a ponechat prostor pro růst nových větví.

Rybízy potřebují provzdušněnou lehkou půdu, proto nezapomeňte okopávat, těžké půdy promíchat s pískem před výsadbou a pro dobrou úrodu přihnojovat v době vegetace dusíkatými a na jaře fosforečnými hnojivy. Rybíz má mělké kořeny, neumí čerpat vodu z hloubky, proto v létě nezapomínejte na zálivku.

Nenápadné ovoce pro zdraví

Ať už zvolíte kyselejší červený, sladký bílý nebo silně aromatický černý rybíz, poskytne vám v době sklizně – od července do srpna, plnou zásobu vitaminu C, když si zobnete 40 bobulek denně. Vitamin C nejvíce podléhá zkáze při tepelném zpracování, takže pokud si chcete udržet jeho co největší hodnoty, je lepší vyrobit si šťávu za studena nebo rybíz zmrazit, než vyrábět marmelády.

I ty si ovšem ponechávají velký obsah rutinu důležitého pro cévy, vitaminy skupiny B prospěšné vlasům, kůži a nervům, vitamin A ochraňující zrak a stimulátor imunity a řadu stopových prvků, zejména vápník a železo. Ne nadarmo je toto ovoce u nás tradičně zpracováváno pro zimní zásoby, lahodná nezaměnitelná chuť džemů a rosolů, rybízového vína a šťávy poskytuje pro kuchyni zdravou a pestrou inspiraci. Klasické recepty na bublaninu, marmeládu a víno máte nejspíš v zásobě nebo je najdete v každé české kuchařce. Zkuste tedy s rybízem něco nového.

Rybízový rosol

Na kilo rybízu potřebujete 400 g cukru a sáček želírovacího přípravku. Pomletý rybíz přeceďte přes plátno, aby zůstala čistá šťáva. Tu vařte, až se třetina odpaří, pak vmíchejte cukr a želírovací prášek a vařte ještě asi deset minut. Pečlivě sbírejte dřevěnou lžící z povrchu kal, pak budete mít rosol dokonale čirý. Horký rosol naplňte do skleniček, zavíčkujte a sterilujte deset minut při 85 °C. Pikantní sladkokyselý rosol nejen na sladké pečivo, ale i na masové pečeně, drůběž nebo sýry.

Losos s rybízem

Filé z lososa marinujte asi hodinu v olivovém oleji s nasekaným zázvoremrybízovým želé. Pak ho pevně zabalte s hrstí kuliček čerstvého červeného rybízu do slabého plátku listového těsta a upečte. Jako příloha jsou nejlepší vařené brambory.

Lívanečky s bílým rybízem

Ze dvou hrníčků mouky, jednoho prášku do pečiva, půl lžičky soli, tří lžic cukru, pěti lžic másla, hrníčku mléka a jednoho vejce vyšlehejte těsto, nakonec do něj vmíchejte šálek sladšího, třeba bílého rybízu. Lívanečky tvarujte na pečící papír asi centimetr vysoké a pečte asi čtvrt hodiny v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte nejlépe teplé, posypané rybízem a přelité kysanou smetanou.

Pikantní čatní z černého rybízu

Dva hrníčky černého rybízu, ½ hrníčku cukru, tři lžíce jemně nasekaného zázvoru, jednu menší nasekanou cibuli, jednu jemně nasekanou čili papričku a hrníček vody vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud se rybíz nerozvaří. Pak vmíchejte šťávu a nastrouhanou kůru z jednou citrónu. Z této dávky získáte dva hrníčky ostrého čatní, které vám v ledničce vydrží dva a ž tři týdny. Je to vynikající pochutina k letnímu grilování nebo k pečenému masu a drůbeži.

TIP

Sladká kombinace

Pěstováním bylo dosaženo i chuťové škály různých odrůd. Na rozdíl od těch původních bývají sladčí a tím vhodnější pro přímou kombinaci. Zajímavá je například velice sladká odrůda Rose de Champagne, která nejen lahodná v čerstvém stavu, ale dá se z ní připravit i vynikající ovocné víno.

Text: Gabriela Koulová

Publikováno: 10.04.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Zpracování kdoule

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Tipy, jak zpracovávat plody kdoule.

Výsadba prostokořenné sadby

Ing. Vladimír Blecha ukáže jak správně na podzim vysadit prostokořennou sadbu

Škůdci a houbové choroby

S ochranou před houbovými chorobami je potřeba začít včas. Přesto každá rostlina vyžaduje jinou dobu zásahu.

Jehněčí karbanátky

Dnes se podíváme na recept z naší soutěže. Pan Václav Pštros nám představí jehněčí karbanátky.

Jak pěstovat jostu

Josta je keř, který je silně odolný vůči chorobám, proto při jeho pěstování nepotřebujete chemické postřiky. Zvláště když víte, jak máte správně o jostu pečovat.

Zmlazování drobného ovoce

Zmlazování drobného ovoce

ČTĚTE DÁLE

Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek
Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek

Rostliny

Kozlík lékařský je bylina, která je známá svými uklidňujícími účinky. Byla používána již od starověku k léčbě různých zdravotních problémů.

Kohoutek věncový připomíná koukol
Kohoutek věncový připomíná koukol

Rostliny

Kohoutek věncový (Lychnis coronaria) je okrasná rostlina, která svým vzhledem připomíná koukol (Agrostemma githago). Obě rostliny mají nápadné květy.

Víte, co je maklura oranžová?
Víte, co je maklura oranžová?

Rostliny

Maklura je fascinující rostlina, která je známá svými nápadnými oranžovými plody. Pochází z jihovýchodních oblastí Spojených států, je velmi oblíbená.

Jak přimět kaktusy, aby kvetly
Jak přimět kaktusy, aby kvetly

Rostliny

I když jsou kaktusy často považovány za drsné a nenáročné rostliny, jejich květy jsou opravdovým zázrakem přírody. Jak na to, aby kvetly?

Jak je to se slunečnicí podle řeckého mýtu
Jak je to se slunečnicí podle řeckého mýtu

Rostliny

Slunečnice jsou nejen symbolem léta a optimismu, ale také mají své místo v řecké mytologii. Podle mýtu se slunečnice zrodila z nešťastné lásky.

Nádobové rostliny spojují dům se zahradou
Nádobové rostliny spojují dům se zahradou

Rostliny

Nádobové rostliny jsou velmi oblíbené a letní zahradu, terasy anebo domovní vchody či balkony si bez nich už ani nedovedeme představit. Pro výsadbu do nádob existuje mnoho oblíbených druhů, každý si může vybrat „tu svou“ květinu, stromek, či letničku.

Plevele jako půdní indikátory – 2. část
Plevele jako půdní indikátory – 2. část

Rostliny

Některé plevele můžeme na svých zahradách úmyslně tolerovat. Nejčastěji jsou to jednoleté rostliny, které však nesmějí poskytovat útočiště vytrvalým plevelům. Některé druhy využijeme k sušení, jako například fenykl obecný, kopr vonný nebo brutnák lékařský. Z jiných druhů může být účinné zelené hnojení a další druhy s barevnými květy a zajímavou vůní poslouží jako skvělé lákadlo pro motýly, čmeláky a včely.

Opomíjená něžná mařinka
Opomíjená něžná mařinka

Rostliny

V naší přírodě roste spousta zajímavých bylin, které časem upadly v zapomnění. U mnoha z nich jsou ale věky ověřené léčivé účinky tak významné, že se k nim rádi opět vracíme. Mařinka vonná neboli svízel vonný je jednou z takových bylin. Můžeme ji nasbírat ve volné přírodě, nebo vysadit na zahradě a pak ji využívat, a to hned několika zajímavými způsoby.

Měsíček lékařský je nejen bylinkou pro dobrou náladu
Měsíček lékařský je nejen bylinkou pro dobrou náladu

Rostliny

Pokud hledáte bylinku, kterou si snadno vypěstujete na své zahradě, a bude také účinná na různé zdravotní obtíže, určitě nešlápnete vedle s měsíčkem lékařským. Jeho žluté a oranžové květy najdete nejen v bylinných čajích, je to také skvělý pomocník i v podobě přírodní kosmetiky a nesmí chybět ani ve zdravých pokrmech. Věděli jste, že je neméně populární v mnoha kultivarech ve floristice?

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.