Trochu jiné ovoce pro ozdobu i užitek

V záplavě moderních odrůd resistentních jabloní, nečervivých třešní či mrazuvzdorných meruněk se z našich zahrad vytratily stromy, jejichž ovoce je přitom výborným zpestřením letního jídelníčku i marmeládových zásob. Navíc jsou to stromy vznosné a ozdobí i okrasnou zahradu.

Trochu jiné ovoce pro ozdobu i užitek
Trochu jiné ovoce pro ozdobu i užitek (Zdroj: shutterstock.com)

Nejenže plody kdouloní, mišpulí a jeřábů dozrávají v období vrcholného léta, ale protože jsou dnes k dispozici ve specializovaných zahradnictvích také sazenice v kontejnerech, je přes léto nejvhodnější doba, kdy si některý z těchto stromů vysadit a jeho prvnímu ošetření věnovat při dostatku času do zimy patřičnou péči zaléváním a prvním přihnojením a prvním výchovným řezem.

Moruše

Pravlastí těchto 8 – 12 metrů vysokých stromů s hladkým šedým kmenem a větvemi červenohnědými nebo šedavými je Asie. Do Evropy se ale rozšířila moruše černá (Morus nigra) už na počátku našeho věku a moruše bílá (Morus alba) pak v šestnáctém století, kdy začala být vysazována jako potrava pro bource morušového, z kukel jehož housenek se spřádá přírodní hedvábí. Z příchodem umělých vláken se jaksi zapomnělo, že moruše nese také ovoce velice lahodné pro člověka. Bílé i černé plody dozrávají v červenci, jsou plné šťávy a mají sladkou až sladkokyselou chuť trochu připomínající ostružiny. Hodí se k přímé konzumaci, ale také k výrobě kompotů, marmelád a aromatického ovocného vína. Stromy moruší potřebují slunečné místo, jinak jsou ale velmi odolné a pro jejich vzrůst je možno je využít i jako větrolamy. Existují i hybridy s převislými „smutečními“ větvemi (Morus nigra pendula).

Kdoule

Z původní asijské domoviny k nám již v raném středověku doputoval také jeden druh kdouloně, odolávající našim zimám. Jde o kdouloň podlouhlou (Cydonia oblonga), nízký stromek s nápadnými velikými růžovými nebo bílými květy. Ty se během léta promění v plody podobné jablkům, které silně voní. Sklízejí se v září, k přímé konzumaci se nehodí, zato se z nich dá uvařit aromatická marmeláda, kompot nebo rosol zvláštní silné navinulé chuti. Kdoule obsahují množství vitaminů, minerálních látek a tříslovin, což můžeme využít také pro přípravu domácí čistící a antiseptické pleťové vody. Stačí plátky kdoule naložit do alkoholu, nechat louhovat dva týdny a pak používat jako vodu vhodnou pro mastnou pleť s výskytem akné. Usušená kdoulová jablíčka krásně provoní prádelník. Stromky potřebují slunné stanoviště s dobrou humózní půdou a hlavně chráněné před mrazem, zahradu ozdobí jarními květy, letními plody a na podzim do červena se probarvujícím listím.

Jedlé jeřabiny

V naší krajině je bohatě rozšířený zejména jeřáb obecný neboli ptačí, jehož červené plody jsou trpké. Jeřáb moravský sladkoplodý (Sorbus aucuparia subsp. moravica) je vlastně mutací jeřábu ptačího, objevenou na počátku 19. století náhodně na severní Moravě. Odtud se rozšířil po celé Evropě. Pozná se snadno – na rozdíl od ptačího, jehož listy jsou pilovité po celém obvodu, má tento druh listy zoubkované jen do poloviny. Je to nenáročný strom, vhodný i pro pěstování v horských oblastech. Pyšní se vysokým kmenem s rozložitou korunou, na jaře bílými květy, v létě trsy červených sladkých bobulí a na podzim do červena se probarvujícími členitými listy. Jako soliter v okrasné zahradě je velice efektní. K tomu vám přinese bohatou úrodu sladkých bobulek, které jsou bohaté na vitamin C, chutnají dobře čerstvé a využijete je i pro výrobu vína, šťávy nebo marmelády výrazné lehce nahořklé chuti, vynikající například pro přípravu omáček k masu.

Oskeruše

Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) je dlouhověký vysoký strom, na jaře kvete hrozny bílých květů, ty se v létě promění v malým jablíčkům podobné plody. Z nich se opět vyrábějí vína, voňavé marmelády a na Slovensku velmi ceněná oskerušová pálenka. Je to strom krásný od jara do podzimu, ale velice choulostivý na silný mráz. Potřebuje tedy chráněné stanoviště s kvalitní lehkou humózní zeminou.

Černý jeřáb

Zde vlastně „jeřáb“ není na místě, protože se mluví správně o aronii keřové (Aronia melanocarpa), která k pojmenování jeřáb přišla jen kvůli svým plodům připomínajícím jeřabiny, ovšem modročerného zbarvení. Nízký stromek či spíše keř je odolný vůči mrazu a je schopný růst i nepříliš vydatné zemině. Bílé květy se proměňují v hrozny černých sladkokyselých bobulí osvěžující chuti. Množství vitaminů, rutinu, karotenu a stopových prvků z něj dělají plodinu hojně využívanou nejen pro výrobu marmelád, želé nebo vína, ale i ve farmaceutickém průmyslu pro výrobu léků proti vysokému tlaku, žaludečním vředům a arterioskleróze. Listy se od léta do podzimu probarvují celou škálou pastelových barevkeř se tak může stát i dekorativním soliterem uprostřed trávníku okrasné zahrady nebo součástí živého plotu.

Text: Gabriela Koulová

Publikováno: 10.04.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.