Podzimní zavařování

Jablka, hrušky a švestky ze zahrad, ale také bezinky, jeřabiny, trnky nebo šípky z mezí a strání, to jsou podzimní poklady, které nám příroda předkládá, abychom si zásobili tělo vitamíny a spíž marmeládami, kompoty, vínečky i likéry.

Podzimní zavařování
Podzimní zavařování (Zdroj: shutterstock.com)

Než vám nabídneme na vyzkoušení pár trochu méně obvyklých receptů na zavařování, nesmíme zapomenout na jednoduchý postup konzervování ovoce, který přitom zachovává velké množství hodnotných látek – sušení. Pokrájet jablka a hrušky a vypeckovat švestky dá sice trochu práce, sušení vám ale pomůže urychlit sušička na ovoce. Místo sušenek, slaných brambůrků a keksů pak můžete po večerech mlsat křížaly a sušené švestky, pamlsky, po kterých nebudete přibírat na váze ani jimi nezatížíte žaludek a žlučník. Když jablka a hrušky na křížaly loupete, slupky rozhodně nevyhazujte, ale usušte je také. Dobře pomleté je využijete na „prachandu“, vynikající sypání na sladké kaše nebo povidlové knedlíky. Sušené slupky ale můžete také jen zalít vařící vodou a vyluhovat si z nich výborný čaj – se špetkou skořice a lžičkou medu vám pomůže při léčbě nemocí z nachlazení, popíjet ho ale můžete jen tak pro chuť a vůni.

Jablkový džem s bezinkami

500 g vykrájených a oloupaných jablek rozvařte na kaši, přidejte 600 g dobře zralých bezinek a také je rozvařte. Pak vmíchejte 600 g krystalového cukru, povařte ještě deset minut, nakonec přidejte šťávu ze dvou citronů, půl lžičky mleté skořice a pět lžic rumu. Samotný jablkový džem nemá výraznou chuť, kombinace s bezinkami mu ale dodá pikantnost a okořenění skořicí a rumem také krásnou vůni.

Pikantní hruškový kompot

Do půllitrové sklenice uložte dvě poloviny oloupané hrušky, do kterých místo vykrojeného jadřince dejte lžíci brusinkové marmelády. Zakapte citronovou šťávou, přidejte kousek citronové kúry a lžičku zeleného pepře. Svařte čtvrt litru vody se čtvrt litrem vinného octa a 200 g krystalového cukru. Vroucím nálevem zalijte ovoce až k okraji sklenic, zavíčkujte a nechte obrácené na víčko pomalu vychladnout.

Švestky v lihovém nálevu

3 l vody svařte s kilogramem krystalového cukru. V polovině roztoku postupně povařte vždy asi čtyři minuty 6 kg švestek, které napřed na několika místech propíchněte silnou jehlou. Z roztoku ovoce vybírejte a sypte do litrových sklenic. K vyvařené šťávě přidejte zbytek cukerného roztoku a pomalu vařte ještě asi pět minut. Nechte chvilku vychladnout, pak vmíchejte půl litru čtyřicetiprocentní pálenky nebo konzumního lihu a půl lžíce kyseliny salicylové. Nálevem zalijte ovoce ve sklenicích tak, aby bylo všechno potopené. Zavíčkujte a sklenice obrácené dnem vzhůru nechte pomalu vystydnout. Takto zavařené švestky lze dlouho skladovat a můžete je mlsat jak samotné, tak je použít jako náplň do knedlíků nebo na přípravu černé omáčky.

Sladkokyselý jeřabinový rozvar

Svařte litr vody se 1500 g krystalového cukru. Až se cukr úplně rozpustí přidejte do roztoku kilogram očištěných jeřabinových kuliček a kousek celé skořice. Vařte pomalu tak dlouho, až jeřabiny úplně změknou. Vmíchejte 100 ml octa a tři lžíce citrónové šťávy a ještě chvilku povařte. Jeřabiny pomačkejte dřevěnou lžící, pak vše naplňte do skleniček, zavíčkujte a nechte pomalu vychladnout. Lehce nahořklý rozvar je výbornou chuťovkou ke svíčkové nebo ke zvěřinovým pokrmům, můžete jím prostřídat dobře známé brusinky.

Šípkový likér

Šípky natrhejte, až když přejdou prvním mrazem. Z půl kilogramu plodů ořízněte bubáka i stopku a podrťte je na prkénku dřevěným válečkem na nudle. Pak je nasypte do velké zavařovací sklenice, přidejte kůru z půlky citronu a z půlky pomeranče, kousek celé skořice, pět hřebíčků a pět kuliček zeleného pepře. Vše zalijte litrem a půl čtyřicetiprocentní pálenky nebo vodky. Sklenici dobře považte a nechte stát dva týdny v teplé místnosti, nejlépe na sluníčku. Pak likér přeceďte přes plátno a smíchejte se svařeným roztokem čtvrt litru vody a čtvrt kila cukru. Naplňte do lahviček na likér, zašpuntujte a uskladněte v chladné místnosti. Aby měla chuť možnost se plně rozvinout, nechte likér odstát v chladné tmavé místnosti alespoň dva měsíce.

Text: Gabriela Koulová

Publikováno: 09.04.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Bezinková limonáda

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Bylinkové čaje zná každý, ale bylinné šťávy jsou též osvěžující a velmi zdravé.

Léčivé houby

Léčivé houby.

Léčivé rostliny z volné přírody

Roman Kindl představuje léčivé rostliny, které rostou ve volné přírodě třeba jako plevel.

Držák pomocí tavné pistole

Jak si vyrobit držák pomocí tavné pistole

Organizér do dílny

Organizér do dílny

ČTĚTE DÁLE

Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek
Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek

Rostliny

Kozlík lékařský je bylina, která je známá svými uklidňujícími účinky. Byla používána již od starověku k léčbě různých zdravotních problémů.

Kohoutek věncový připomíná koukol
Kohoutek věncový připomíná koukol

Rostliny

Kohoutek věncový (Lychnis coronaria) je okrasná rostlina, která svým vzhledem připomíná koukol (Agrostemma githago). Obě rostliny mají nápadné květy.

Víte, co je maklura oranžová?
Víte, co je maklura oranžová?

Rostliny

Maklura je fascinující rostlina, která je známá svými nápadnými oranžovými plody. Pochází z jihovýchodních oblastí Spojených států, je velmi oblíbená.

Jak přimět kaktusy, aby kvetly
Jak přimět kaktusy, aby kvetly

Rostliny

I když jsou kaktusy často považovány za drsné a nenáročné rostliny, jejich květy jsou opravdovým zázrakem přírody. Jak na to, aby kvetly?

Jak je to se slunečnicí podle řeckého mýtu
Jak je to se slunečnicí podle řeckého mýtu

Rostliny

Slunečnice jsou nejen symbolem léta a optimismu, ale také mají své místo v řecké mytologii. Podle mýtu se slunečnice zrodila z nešťastné lásky.

Nádobové rostliny spojují dům se zahradou
Nádobové rostliny spojují dům se zahradou

Rostliny

Nádobové rostliny jsou velmi oblíbené a letní zahradu, terasy anebo domovní vchody či balkony si bez nich už ani nedovedeme představit. Pro výsadbu do nádob existuje mnoho oblíbených druhů, každý si může vybrat „tu svou“ květinu, stromek, či letničku.

Plevele jako půdní indikátory – 2. část
Plevele jako půdní indikátory – 2. část

Rostliny

Některé plevele můžeme na svých zahradách úmyslně tolerovat. Nejčastěji jsou to jednoleté rostliny, které však nesmějí poskytovat útočiště vytrvalým plevelům. Některé druhy využijeme k sušení, jako například fenykl obecný, kopr vonný nebo brutnák lékařský. Z jiných druhů může být účinné zelené hnojení a další druhy s barevnými květy a zajímavou vůní poslouží jako skvělé lákadlo pro motýly, čmeláky a včely.

Opomíjená něžná mařinka
Opomíjená něžná mařinka

Rostliny

V naší přírodě roste spousta zajímavých bylin, které časem upadly v zapomnění. U mnoha z nich jsou ale věky ověřené léčivé účinky tak významné, že se k nim rádi opět vracíme. Mařinka vonná neboli svízel vonný je jednou z takových bylin. Můžeme ji nasbírat ve volné přírodě, nebo vysadit na zahradě a pak ji využívat, a to hned několika zajímavými způsoby.

Měsíček lékařský je nejen bylinkou pro dobrou náladu
Měsíček lékařský je nejen bylinkou pro dobrou náladu

Rostliny

Pokud hledáte bylinku, kterou si snadno vypěstujete na své zahradě, a bude také účinná na různé zdravotní obtíže, určitě nešlápnete vedle s měsíčkem lékařským. Jeho žluté a oranžové květy najdete nejen v bylinných čajích, je to také skvělý pomocník i v podobě přírodní kosmetiky a nesmí chybět ani ve zdravých pokrmech. Věděli jste, že je neméně populární v mnoha kultivarech ve floristice?

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.