Lufa- zdravý pokrm nebo masážní žínka

Většina z  žen si jistě při vyslovení názvu lufa vybaví trošku tuhou, ale proti pomerančové kůži velmi dobře působící žínku. Možná vás ale překvapí, že se jedná o poměrně lahodný plod vhodný ke konzumaci, který si sami můžete vypěstovat.

Lufa- zdravý pokrm nebo masážní žínka
Lufa- zdravý pokrm nebo masážní žínka (Zdroj: shutterstock.com)

Ne, nepleťte si ji s okurkou. Je sice velmi podobná tvarem i barvou, ale jedná se o bujně rostoucí jednoletku pocházející z jihovýchodní Asie.  Potřebuje pevnou oporu, jelikož má velmi bujný růst. Vytváří až 2 metry vysokou zelenou listovou stěnu. Bez opory však zůstat nemůže, nepnula by se. Na jejích stoncích se vytvářejí nejprve velké samčí květy a posléze světle žluté květy samičí.

Světle zelené plody, které zpočátku připomínají salátové okurky, později získávají mírně cylindrický tvar. Plody jsou třípouzdré a obsahují opravdu velké množství semen.  Na jídlo se hodí pouze mladé, příjemně aromatické šťavnaté nízkokalorické plody. Sklízejí se za 10dnů po opylení. Použít se dají do salátů, na vaření, dušení, s masem nebo na nakládání do nálevů, podobně jako okurky.  Při dozrávání v těchto plodech vzniká celulóza, ta tělu prospívá tím, že napomáhá lepšímu trávení. Mimo to obsahují i vitamíny a minerální látky.

Semena lufy vyséváme do konce června, nejprve do truhlíků. Od konce května je však můžeme vysít přímo do volné půdy.  Do jamky vložíme vždy 2 semena.  Pokud budou mít ke klíčení vhodné podmínky, tj. vlhkou půdu a teplotu nad 20°C, vyklíčí asi za měsíc. Urychlit můžeme klíčivost semen tím, že je na 2 dny namočíme do odstáté vlažné vody a vodu několikrát posléze vyměníme. Jakmile semen nabobtnají, rozložte je na povrch stále vlhké vaty. Nádobu s vatou, vodou a semeny přikryjte  průsvitnou fólií, aby v ní vody nevysychala. Jakmile se vytvoří na semenech zelené klíčky, přepikýrujte semena do vlhké půdy. Avšak ani malé sazeničky neporostou nikterak závratně rychle, je třeba s tím počítat.

Pokud nestihnete zkonzumovat čerstvé mladé plody, nechejte je vyzrát a pak si z nich můžete vyrobit masážní žínku. Zralý plod se na špičce samovolně otevře. Zralosti plody dosahují až tak v říjnu či listopadu. Vy pak už jen vysypete všechna plochá semena. Očištěné plody vložte na několik dnů do nádoby s vodou a nechejte kvasit. Poté je potřeba je vyndat, propláchnout – důkladně –  jemně promnout a znovu propláchnout. Poté je vložíme opět do nádoby s vodou, ale do takové, kam jsme předtím přidali bělící přípravek, například Savo nebo Domestos. Tuto fázi však neprodlužujte, aby bělením nedošlo k poškození vláken lufy. Další den vodu slijte, lufy dočistěte a opět vydatně propláchněte pod tekoucí vodou. Následně lufy necháme na slunci dosušit a vybělit.  Pak už nastává pouze ta fáze, že žínku pravidelně využíváme při masáži během koupele nebo při sprchování.  Jemnou masáží lufou tak ze svého těla odstraníte odumřelé buňky a vyhladíte pokožku a prokrvíte tkáně.  Drcená vlákna některých druhů lufy se používají i do peelingů.

Ne každá rostlina nám může poskytnout hned dvojí užitek, a proto neváhejte a zkuste si tuto užitečnou rostlinu také vypěstovat.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 09.04.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?