Paleta barev a chutí kukuřice

Kukuřice je jednou z nejstarších plodin světa. Staré nálezy dokládají, že v předkolumbovských dobách existovalo na 200 odrůd a Mayové tento sortiment úspěšně rozšiřovali. Dnes se setkáváme s kukuřicí převážně na polích, ovšem nově vyšlechtěné odrůdy jsou zajímavé i pro pěstování v zahradách, případně v nádobách.

Paleta barev a chutí kukuřice
Paleta barev a chutí kukuřice (Zdroj: shutterstock.com)

Sladký poklad starých Mayů, i tak je kukuřice (Zea) nazývána. Přesto, že je to výlučně teplomilná rostlina, nově vyšlechtěné odrůdy se dokážou spolehlivě přizpůsobit velmi odlišným podmínkám.

Dávní Mayové majíce bohaté zkušenosti s pěstováním kukuřice dosahovali vysokých výnosů. Pěstovali totiž kukuřici ve smíšené kultuře.  Nechávali po kukuřici pnout fazol, který dodával kukuřici náročné na výživu dostatek dusíku do půdy. V okolí kukuřice pěstovali tykve, které rozprostřené kolem kořenů bránily vysoušení půdy v okolí kukuřice. Navíc sbírali pro množení pouze zrna z nejkvalitnějších palic různých odrůd, a tak zachovávali kukuřici skvělou genetickou výbavu. Španělští dobyvatelé považovali kukuřici za zlato, byla hodnotnou potravou, která se díky Kolumbovi objevila záhy v Evropě, a to již v roce 1493. Cukrové kukuřice jsou v Evropě známy od roku 1779. Avšak dnes se již pěstují nikoli staré domácí odrůdy, ale moderní šlechtěné hybridy F1.

Cukrová kukuřice potřebuje ke svému růstu teplo, hodně tepla. Jestliže je vyseta v méně příznivých polohách, dozrají zde pouze velmi časně vyseté rané odrůdy sladké kukuřice. V oblastech s teplejším podnebím lze vysévat i odrůdy středně rané. Vysévají se obvykle od dubna nejdéle však do konce května, a to vždy ve dvoutýdenních intervalech, abyste pak mohli od srpna do října kukuřici zase průběžně sklízet a využít právě to dané množství, které spotřebujete. Čerstvá kukuřice je velmi chutná a také výživná. Protože po sklizni rychle ztrácí sacharidy, nelze ji dlouho skladovat. Přebytky můžete zmrazit.

Pokud pěstujete na zahradě kukuřici k dekoračním účelům, například ‚Multicolor‘ – „jahodová“ nebo „rýžová“, nebo kukuřici pro získání semen, tak tyto druhy se sklízejí až o měsíc později. Listy oddělte od klasu a kukuřice pak sušte na vzdušném teplém místě. Jestliže jste si oblíbili pukancovou kukuřici na popcorn, můžete vybírat nejen z odrůd s červenými zrny, ale také například bílé odrůdy ‚Simona‘ nebo ‚Jantar‘.

Náš tip: Předpěstováním na okenním parapetu nebo ve skleníku můžete uspíšit sklizeň o 14 dní až měsíc. Pro zajištění kvalitního opylení je lepší varianta vysít kukuřici uprostřed záhonu do bloku, nikoli na okraj záhonu, kde ji nemůže pomoci opylovat vítr.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 06.04.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?