Jablka voní od podzimu do jara

Letní jablka většinou stihneme zkonzumovat než přijde úroda podzimních a zimních. Pokud máte ještě teď ve sklepě odrůdy Daria, Discovery, Double Red nebo Hana, je nejvyšší čas napéct z nich posvícenské koláče a záviny, protože kvalita těchto letních jablek už má jistě namále.

Jablka voní od podzimu do jara
Jablka voní od podzimu do jara (Zdroj: shutterstock.com)

Hlavní sklizeň našeho nejoblíbenějšího podzimního ovoce ale právě nastala. Jabloním se u nás dobře daří odpradávna. Pro skladování se výborně hodí aromatické a šťavnaté Jonagold, Newton Wonder, Bohemia, Domino, hodně sladké Idaret a Resista a krásně voňavá Coxova reneta. Pokud máte dobře větraný temný prostor se zimní teplotou mírně nad nulou a relativně vyšší vzdušnou vlhkostí, vydrží vám až do dubna sladké MelroseJantar, dokonce do května pak kyselejší Zvonkové, žluté sladké Golden DeliciousBoskoopské.

Na skladování sklízejte jablka v plné zralosti. Ukládejte jen ta nepotlučená, nepomačkaná a nenapadená hmyzem. Rozložte je na lísky jen v jedné vrstvě, pokud chcete skutečně zajistit dlouhou trvanlivost, ideální je do bedýnky nebo do lísky vložit mřížku z kartonu nebo silnějšího papíru a do každého okénka opatrně uložit jedno jablko – pozor – vždy stopkou nahoru. Kdo se chce se  svými výpěstky vyloženě mazlit, obalí každé jablko hedvábným papírem, a tak opatrně uloží do lísky – pochopitelně i se stopkou, na skladování pokud možno nikdy nepoužíváme padaná jablka bez stopek. Při pravidelné kontrole zásob odstraňte kazící se kusy, aniž byste poškodili ostatní. Lísky můžete naskládat na sebe, ale musí mezi nimi proudit vzduch.

Jablka mají své nároky

Nejlepší prostor pro skladování jablek je chladný vlhký sklep. Než sem začnete lísky pokládat na police, je dobré ho vydesinfikovat – vysířit a vybílit vápnem s přídavkem modré skalice. Pokud je sklep suchý, dejte na podlahu několik namočených cihel, pomalé odpařování zajistí vlhkost vzduchu. Jednotlivé odrůdy ukládejte zvlášť, nemají se mezi sebou rády a začnou se kazit. Jablka ale také nesnášejí společnost brambor, okurek nebo nakládaného zelí, snadno se od nich nakazí plísněmi. Na druhou stranu etylen, který při dozrávání na lískách uvolňují jablka, způsobuje žloutnutí listů kapusty a zelí a hořknutí okurek i cuket. Zkrátka nejlépe je jablkům v samostatné místnosti, kde má každá odrůda své místo odděleně od ostatních.

Staré odrůdy jsou zdravější

Ideální doba pro sázení jabloní nás čeká od poloviny října do konce listopadu. Už teď se ale poohlédněte po školkách či zahradnictvích, kam se pro stromky vydáte a zjistěte si, jestli mají v nabídce odrůdy, po kterých toužíte. Ty moderně vyšlechtěné jsou v mnoha případech odolné vůči padlí a strupovitosti jablek, mají velké plody a bohatou úrodu. Na druhou stranu bylo prokázáno, že šlechtění je zbavuje jistého procenta zdraví prospěšných látek, dokonce mnohem častěji vyvolávají nepříjemné alergické reakce než odrůdy staré. Angličtí vědci vyhodnotili osm set let starou odrůdu Pendragon jako nejbohatší na polyfenoly, látky, rušící účinky volných radikálů v těle. Tato odrůda se přitom na ostrovech pěstuje už od 12. století a v zahrádkách je stále oblíbená pro svou jemnou vůni a sladkokyselou chuť připomínající trochu jahody nebo maliny. U nás je Pendragonu podobná odrůda kalvil červený, lidově nazývaná „malinové“ nebo „jahodové“. Pěstuje se od 17. století, dobře odolává mrazům, potřebuje vlhčí, humózní půdu.

Krásná tmavočervená jablka jsou bohužel náchylná ke strupovitosti a monilioze, je tedy třeba je proti těmto chorobám ošetřovat. Obecně staré odrůdy potřebují místo vzdušné, nikoli uzavřený kout zahrady, pak stromy lépe odolávají se strupovitostí, moniliozou i padlím. Chuť starých odrůd je nezaměnitelná, když se zakousnete do Sudetské renety, Malinového holovouského nebo Panenského českého najdete mnoho odstínů chuti, které vám moderní odrůdy poskytnou jen stěží. Pro dlouhodobé skladování se ze starých odrůd hodí lahodně nakyslé Ontario bohaté na vitamin C, pozdní Kožená reneta zimní, která se dá dobře pěstovat i ve vyšších polohách a nese ovoce s tuhou slupkou, ale velmi sladkou a šťavnatou dužinou nebo sladce navinulá lehce kořenitá Jeptiška, jejíž nafialověle červené plody se zelnými tečkami vám vydrží až do konce května příštího roku.

Text: Gabriela Koulová

Publikováno: 03.04.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Rezistentní odrůdy jablek

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Reportáž o rezistentních odrůdách jablek, které jsou odolné vůči škůdcům a nemocem a není na ně potřeba postřik, popis jednotlivých odrůd.

Odrůdy jabloní, které se nemusí postřikovat

Druhy jabloní, které se chemicky nepostřikují.

Vítěz soutěže o nejkrásnější jablko

Pan Kotyšan přišel do studia představit vítězné jablko v soutěži o nejkrásnější jablko.

Jak zastříhávat jabloně

Karel Kotyšan ukazuje, jak zastříhávat jabloně, aby bohatě plodily.

Regulace násady plodu

Karel Kotyšan vysvětluje, jak a kdy probírat násady plodu jabloní, abychom měli bohatou úrodu.

Jak správně sklidit a uskladnit jablka

Jak správně sklidit a uskladnit jablka

ČTĚTE DÁLE

Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný
Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka, velmi často ho však vídáme na pultech zeleniny a na tržištích. Jak si ho vypěstovat?

Jak pečovat o broméliovité rostliny
Jak pečovat o broméliovité rostliny

Rostliny

Z broméliovitých rostlin máte na výběr opravdu velké množství přitažlivých druhů, které můžete pěstovat s úspěchem v domácích podmínkách.

Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny
Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny

Rostliny

Naše výpěstky jsou neustále něčím napadány a nám nezbývá, než řešit různé postřiky a přípravky proti nemocem a škůdcům hodujícím na naší zelenině.

Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy
Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy

Rostliny

Je mnoho dalších pokojových rostlin, které spolehlivě účinkují proti mnoha různým neduhům. Proč je tedy nezkusit pěstovat třeba i u vás doma?

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.