Domov s vůní máty

Osvěžující ledové nápoje v létě, lahodný aromatický čaj pro zahřátí v zimě, pikantní omáčky, voňavá příchuť zeleninových jídel, to vše vám v kuchyni poskytne pár lístků máty. Pěstovat ji můžete na zahradě pro užitek i okrasu, pro čerstvé lístky v zimě nezapomeňte ani sazeničky v květináči.

Domov s vůní máty
Domov s vůní máty (Zdroj: shutterstock.com)

V evropské přírodě roste divoce asi patnáct původních druhů máty. Všechny jsou trvalky s podzemním oddenkem, dřevitými stonky, mírně se liší vzrůstem, zbarvením lístů a intenzitou chuti a vůně silice. Co je rozděluje především je půda, kde rostou. Dva druhy, rozšířené i u nás, jsou máta vodní (Mentha aquatica) a máta klasnatá (Mentha spicata) rostou na zcela odlišných stanovištích. Mátu vodní najdete v bahnitých kyselejších půdách, na zahrádce se tedy bude hodit k osázení břehu jezírka nebo dokonce do jeho mělké vody při břehu. Silice z listů má silnou vůni i peprmintovou chuť. Kvete růžovými paličkami od července do října a je tak nejen voňavou, ale i velice dekorativní trvalkou pro ozdobu vodního břehu. Máta klasnatá má naopak ráda slunné, sušší místo s dobře propustnou zahradní zeminou. Její drobné kvítky jsou jemně nafialovělé, aroma je mírné, neagresivní. Je to trvalka zdobící lemy záhonůskalky svými jasně zelenými listy i bohatým květem do pozdního září.

Máta peprná

Nejčastěji pěstovaný druh (Mentha x piperita) je přirozený hybrid máty vodní a máty klasnaté. Množí se hlavně vegetativně oddenky, velmi snadno oddělíte kousek trsu a zasadíte přímo do půdy, při pravidelné zálivce snadno zakoření, protože máta roste bujně jako plevel. Na podzim je dobré ji hodně ostříhat, nasušit pro zimní použití a počkat, až na jaře vyrostou nové výhony – takto zmlazené keříky vypadají lépe než zdřevnatělé. Množení semeny se nedoporučuje – protože všechny odrůdy jsou hybridní, ztrácejí další generace vlastnosti mateřských rostlin. Pokud chcete odrůdy máty peprné zasít, pak musíte použít jedině osivo zakoupené u odborných pěstitelů.

Desítky příchutí

U mnoha pěstitelů sazenic bylinek najdete dnes téměř nepřeberný výběr odrůd máty. Liší se barvou listů, často bíle nebo žlutě panašovaných nebo zbarvujících se do červena, množstvím i barvou květů, ale především vůní a chutí lístků. Ostrá chuť máty peprné je tak zjemněna příchutí jahod, banánů, ananasu, čokolády, pomerančů, mandarinek, citronů, citronové trávy, zázvoru, vína nebo fíků, případně vůní, připomínající kolínskou vodu. Pro kuchyňské použití si tedy můžete pěstovat to, co vám lahodí nejvíce. Silné aroma vhodné na přípravu oblíbených koktejlů má speciální máta peprná „Mojito“. Máta odpuzuje na záhonech myši a mšice a bytě nepříjemný hmyz. Její vůně je příjemná a potlačuje zápach tabáku, v kuřácké domácnosti by tedy sazenicekvětináči neměly chybět.

Léčivé účinky

Máta patří k základu bylinkářovy zahrádky. Čaj, olej, tinktura z listů i nati s květy – vše si zachovává látky, které obsahuje silice – menthol, menthon, menthofuran, sabin, piperiton a další třísloviny, hořčiny a flavonoidy. Tato směs je odedávna používaná proti žaludečnímžlučníkovým kolikám, křečím, inhalace pomáhá při zánětech horních cest dýchacích. Pozor si musejí dávat alergici – je mnoho lidí alergických na menthol. Mátové čaje a jiné přípravky nejsou také vhodné pro těhotné a kojící ženy a pro nemluvňata. Ze žvýkaček chuť mentholu jistě znáte, pro voňavý dech ale stačí také rozkousat lístek máty.

TIP

Anglická mátová omáčka

Připravit koktejl nebo čaj z lístků je velice jednoduché. Máta se ale hodí také do bylinkového másla nebo pro přípravu omáčky na pečená masa, zejména jehněčí nebo skopové, jehož ostrou chuť potlačí. Nebojte se toho, že je omáčka sladká – ke svíčkové se také přidává sladkokyselý brusinkový kompot. Jak na to? Hrst lístků máty posekejte nadrobno, smíchejte se dvěma lžícemi cukru a zalijte čtyřmi lžícemi chladné vody, jednou lžící octa a malou lžičkou sherry. Vše důkladně promíchejte, až se cukr úplně rozpustí, nechte dobře vychladit – a pak už jen podávejte k pečenému nebo grilovanému masu.

Text: Gabriela Koulová

Publikováno: 03.04.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.