Kapusta, zimní sklizeň i výsadba

V únoru toho na zeleninové zahrádce moc nenajdeme, ale kdo nezapomene na hlávkovou a růžičkovou kapustu, má co sklízet i za mrazu a pod sněhem. Růžičková kapusta přešlá mrazem má dokonce lepší chuť, přitom neztrácí vitaminy.

Kapusta, zimní sklizeň i výsadba
Kapusta, zimní sklizeň i výsadba (Zdroj: shutterstock.com)

Pěstování kapusty není složité, jen si musíte dát pozor na správné odrůdy. Rané se sklízejí už v létě, ale pokud je teplá zima jako letos, můžete ji ještě stihnout zasít do pařeniště, abyste měli na jaře co vysazovat. Zima je ale hlavně obdobím sklízení pozdních odrůd růžičkové kapusty. Stejně jako hlávková je v zimě cenným zdrojem vitaminu C, má ho více než citrusové plody. Kromě toho obsahuje výborný koktejl stopových prvků – draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a sodíku.

Hlávková kapusta

Až do –10 °C můžete sklízet kapustu ze záhonů, kam jste ji vysadili v září. Pokud předpověď hrozí většími mrazy, stačí kapustu přikrýt slámou nebo na každou hlávku posadit obrácenou zavařovací sklenici a tu pak hlavně na noc ještě přehodit slámou, takto vám vydrží sklizeň velmi dlouho. Pozdní odrůdy už mají pevné hlávky, nepřirůstají, ale nemusíte je sklidit najednou, stačí si vždy dojít pro čerstvou. Nebo třeba jen otrhat pár listů do polévky. K hodně pozdní sklizni se dobře hodí hybridní odrůda Jizera F1, dobře přezimují také nové hybridní odrůdy Wiroza, Tarvoy nebo Alaska, ze starších nehybridních odrůd naše Langendijská. Pak jsou tu ještě odrůdy ozimé (Arkta, Iceprince), které se vysévají v srpnu a vysazují v září, mají ale dlouhou vegetační dobu, takže dorůstají až během zimy a sklízet je pak můžete mladé koncem února a dozrálé v březnu a dubnu.

Růžičková kapusta

Dozrává ještě později než hlávková a dobře snáší mrazivé dny, zejména pokud je přikrytá sněhovou peřinou. Při suché zimě je to horší – nemá totiž ráda střídání teplot ve dne a v noci. Pokud je tedy zima bez sněhu. Raději růžičkovou kapustu vykopejte a založte do chladného pařeniště – tam vám pak vydrží až do března. Vysoce mrazuvzdorné jsou například hybridní odrůdy Rosella F1 a Content F1. Růžičky můžete sklízet postupně, jak dorůstají, lepší než vylamovat jednotlivé je ale odříznou celý vrchol košťálu. Na rozdíl od hlávkové kapusty se růžičková také dobře zamrazuje, takže pokud pro ni nechcete chodit na zahradu ve sněhu, můžete ji sklidit a otrhané růžičky nasáčkovat do mrazáku.

Kadeřávek je také kapusta

Patří ke stejné rodině, říká se mu také kadeřavá kapusta a je to zelenina plná vitaminu C a E, beta karotenu, draslíku a železa. Kadeřávek můžete sklízet celou zimu, jeho výhodou je, že listy nerostou v uzavřené hlávce, ale volně na stonku. Můžeme je odspodu otrhávat postupně vždy čerstvé ke kuchyňské úpravě. Exitují kadeřávky pravékadeřávky sibiřské, nás v tuto chvíli ale spíš zajímají odrůdy, které vydrží naši poměrně dlouhou zimu. K těm patří z pravých kadeřávků otužilé Dwarf Green Curled nebo Fribor, ze sibiřských Hungry Gap, Red Russian s červenými listy nebo True Siberian s listy bílozelenými. K zajímavým novinkám patří Jersey Kale, odrůda vyrůstající až do výšky dvou metrů. Pohodlně tedy sklízíme spodní listy a těšíme se na další přírůstky na vrcholu.

Kapusta v kuchyni

Pro někoho je hlávková kapusta příliš aromatická, pak můžeme ale rozhodně doporučit jemnější růžičkovou nebo červenolisté kadeřávky. Navíc stačí jednoduchý trik – kapustu necháme asi deset minut vařit nebo dusit bez pokličky, drsné aroma vyletí z hrnce a zůstane jemná nasládlá chuť. Kapusta je vynikající příloha k masům, můžete z ní připravit zeleninové karbanátky, přidat ji do sekané nebo do bramboráku a samozřejmě do polévek. Hrnec husté kapustové polévky je v mrazivých dnech vynikající na zahřátí i pro zdraví.

Vydatná kapustová polévka

Na kostičky pokrájejte 200 g dobré libovější slaniny, nechte ji rozpéct, přidejte dvě lžíce oleje nebo sádla a osmahněte na něm nadrobno pokrájenou větší cibuli a na kostičky pokrájenou mrkev, kousek celeru a kousek kořenové petržele. Nakonec přidejte na proužky pokrájené listy kapusty a ještě chvilku osmahněte zeleninu s nimi. Zalijte dvěma litry masového vývaru (když máte z domácího uzeného, je to nejlepší) nebo vodou (pak přidejte dvě kostky masového bujónu). Přidejte na kostičky nakrájené dvě velké brambory. Okořeňte kmínem (není to jen pro chuť, ale kmín potlačuje nadýmání, kterým někdo může po kapustě trpět),  lžící sladké a špetkou pálivé papriky. Na mírném ohni vařte asi dvacet minut, na konci varu přidejte dva větší stroužky rozetřeného česneku a dosolte dle chuti. Kdo nemá rád zeleninovou polévku s kousky, může ji rozmixovat, případně mírně zahustit lžící hladké mouky rozmíchané ve studené vodě. Výborná je také bílá krémová polévka s růžičkovými kapustičkami..

Text: Gabriela Koulová

Publikováno: 30.03.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?