Černá ředkev je plná vitaminů

Černá ředkev je na našem jídelníčku již přes 4 tisíce let nebo možná 6 tisíc let. To už nezjistíme. Jasné ale je, že tato kořenová zelenina je mimořádně zdravá a měli bychom si ji zařadit do jídelníčku.

Černá ředkev je plná vitaminů
Černá ředkev je plná vitaminů (Zdroj: archiv redakce)

Účinky černé ředkve potěší hlavně ty, kteří studují anebo u své práce zapojují mozek. Povzbuzuje totiž jeho činnost a navíc dokáže urychlit nervově-svalové reakce. Navíc zvyšuje imunitu, zabraňuje nervovým nemocem. Obsahuje hlavně vitamin C a vápník. Je tedy vhodná pro posílení dobrého stavu zubů a kostí. Unikátní je obsahem silic a éterických olejů. Komplex sloučenin má výrazné antibakteriální, protiplísňové a antivirotické účinky.

Jak posílit tělo na jaře? Čtěte: Připravte se na boj s jarní únavou

Jedná se o jednu z mála zelenin, u nichž byla prokázána léčivá schopnost střev a trávení, za což vděčíme obsažené kyselině pantotenové. Černá ředkev dokáže posílit chuť k jídlu anebo příznivě působit na játra. Zlepšuje peristaltiku střev a tím i trávení. Šťáva z černé ředkve se používá i při onemocnění žlučníku, pomáhá zvyšovat vylučování žluči a obsahuje rovněž hořčík podílející se mj. na tvorbě enzymů.

Funguje i při nachlazení. Na kašel se doporučuje smíchat čerstvou šťávu z ředkve s cukrem nebo s medem a popíjet ji několikrát denně 1 polévkovou lžíci.

Jak je to s pěstováním

Černou ředkev u nás řadíme k zimním odrůdám, i když se vlastně jedná o rostlinu dvouletou. Pro naše účely ji pěstujeme jako jednoletku. Vegetační období těchto rostlin není dlouhé, pouhých 100 až 130 dní. Vzhledem k tomu, že není náročná na teplo, dokáže zvládnout i krátkodobé mrazíky, i když je několik málo stupňů pod nulou.

Pěstování černé ředkve se provádí ze semen, které vyséváme od července do půlky srpna. Pamatujeme na to, že nesnáší přímé hnojení a pro výsev potřebuje dokonale zpracovanou půdu. Výsev provádíme do řádků vzdálených od sebe cca 20 cm. Podle vzrůstnosti jednotlivých odrůd pak v řádku jednotíme na 10 až 15 cm. Podle potřeby jednotíme a okopáváme. Velmi důležitá je také zálivka, která udržuje ředkve ve stavu, kdy nevytvářejí duté bulvičky. Při nedostatku zálivkové vody se to stává.

Abychom se vyhnuli tvorbě pálivých nebo deformovaných plodů, nehnojme chlévskou mrvou, která toto způsobuje. V těžkých půdách ředkve získají drsnou ostrou chuť a ve velmi lehkých písčitých půdách budou bulvy pálivé a tvrdé. Velké a navíc dobře tvarované a chutné bulvy budeme sklízet z dostatečně hluboké kypré půdy s velkým obsahem humusu.

Černá ředkev je plná vitaminů
Černá ředkev je plná vitaminů
Černá ředkev je plná vitaminů
Černá ředkev je plná vitaminů
Černá ředkev je plná vitaminů
Černá ředkev je plná vitaminů

Sklizeň a využití

Doba sklizně černé ředkve přichází v říjnu až listopadu. Ředkev je dobré sklidit ještě před příchodem prvních mrazíků. Pokud očištěné bulvy uskladníme při teplotě okolo 0 °C, vydržet mohou jako čerstvé i půl roku. Potřebují však až 95 % vlhkosti.

Konzumují se nejčastěji oloupané, nastrouhané, v čerstvém stavu a ve formě salátů. Někdo ji doporučuje konzumovat posolenou a nakrájenou na plátky k vínu nebo pivu. Hodí se například do pomazánek s měkkým sýrem a máslem.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shuttestock.com

Publikováno: 15.01.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Jak si vyrobit zdravý sirup z ředkve

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Sirup z ředkve

Netradiční druhy zeleniny

Netradiční druhy zeleniny

Podzimní zelenina

Podzimní zelenina

Opomíjené druhy zeleniny

Jaké znáte zapomenuté druhy zeleniny?

Celeropetržel a salátová bazalka: jak se zbavit jejich škůdců

Celeropetržel a salátová bazalka: jak se zbavit jejich škůdců

Japonské speciality

Na japonské jídlo je dnes možné si zajít do restaurace. My Vám však přinášíme návod pro přípravu malé ochutnávky přímo u Vás doma.

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.