Exotické artyčoky, které se dají pěstovat i u nás

Když se řekne artyčok, většina z nás si uvědomí, že se jedná o exotický typ zeleniny, avšak už málokdo ví, že části, které konzumujeme, patří jedlému bodláku. Tato zelenina je u nás pořád velmi málo používaná. Nejčastěji se s ní můžeme setkat jako s oblohou pizzy.

Exotické artyčoky, které se dají pěstovat i u nás
Exotické artyčoky, které se dají pěstovat i u nás (Zdroj: archiv redakce)

I naše zahrady a zahrádky mohou hostit na své půdě exotické artyčoky. Nejčastější jsou dva druhy: artyčok zeleninový (Cynara scolymus) a artyčok kardový (Cynara cardunculus).

Artyčok kardový

Tento druh artyčoku byl znám jako lahůdková zelenina již ve starověku. Dnešním centrem jeho pěstování se staly Francie, Španělsko a Itálie. Na stonku vysokém cca 1,5 metru vyrůstají úzké listy s ostny. Na konci stonku je květ podobný bodláku. Na rozdíl od artyčoku zeleninového se jeho květní úbory nekonzumují. Jedlou částí jsou u něj vybělené řapíky listů. Vnitřní mladé listy dávají tu nejchutnější část. Mají jemně nahořklou chuť. V rámci konzumace zdravé zeleniny vás jistě potěší vysoký obsah vitamínů skupiny B, dále vitamín C a fosfor s vápníkem.

Pěstování a podmínky

Artyčokům vyhovuje teplo a světlo. Z tohoto hlediska jsou rostliny náročné, proto jejich sazenice u nás nejprve předpěstujeme ve sklenících nebo fóliovnících. Semena je třeba vysít již v březnu do zakořeňovačů. Jakmile jsou sazenice dobře vyvinuté, vysazujeme je do volné půdy ve sponu 100 x 100 cm, ale až v druhé půlce května.

V průběhu vegetačního období se rostliny neobejdou bez pravidelné zálivky ani bez okopávání. Při okopávce k rostlinám přihrnujeme zeminu. Tím vylepšíme rostlině podmínky pro čerpání živin z půdy. Pěstujeme je jako trvalé rostliny.

Tři týdny před sklizní si připravíme černou fólii, a tou obalíme svázané listy. Místo černé fólie se dá použít i sláma nebo karton. Špičky listů však musíme ponechat na světle, aby došlo k takzvané etiolizaci, čili bělení listů. Sklizeň listů s vybělenými řapíky probíhá v srpnu, nejpozději v září. Chceme-li využívat bělené řapíky i v průběhu zimy, je třeba vykopat rostliny i s kořeny ještě před příchodem mrazíků a uložit je na zimu ve sklepě do bedny s pískem.

Exotické artyčoky, které se dají pěstovat i u nás
Exotické artyčoky, které se dají pěstovat i u nás
Exotické artyčoky, které se dají pěstovat i u nás
Exotické artyčoky, které se dají pěstovat i u nás
Exotické artyčoky, které se dají pěstovat i u nás
Exotické artyčoky, které se dají pěstovat i u nás

Jak se vybělené řapíky zužitkují

Jejich lahodná chuť lehce připomíná chuť chřestu. Využít se dají k přípravě salátů, dušené nebo s různými nálevy se využívají jako příloha k masu.

Artyčok zeleninový

Artyčok zeleninový byl vypěstován z artyčoku kardového. Do celého světa se postupně šířil z Malé Asie. Naprosto běžnou zeleninou je dnes v oblasti Středozemního moře. Konzumní částí této teplomilné vytrvalé byliny je květní úbor, který dosahuje v průměru až 10 cm. Dužnaté lůžko je obklopeno širokými dužnatými listeny. Jako každá zdravá zelenina i artyčok zeleninový nám nabídne množství vitamínů skupin B, C a PP – niacin, dále hořčík, fosfor, vápník a draslík.

Pěstování a podmínky

Dopřejeme-li artyčokům zeleninovým lehčí humózní půdu a vysoký obsah živin v ní, je to ideální. Sazenice si pěstujeme z únorového či březnového výsevu do kořenovačů. Až po „zmrzlých mužích“ sazenice vysazujeme ven do záhonu ve sponu 100 x 150 cm. Vegetační období vyžaduje pravidelnou zálivku a okopávání. Sklízíme dobře vyvinuté, avšak nerozvinuté květní úbory, a to od konce června. Artyčoky zeleninové je rovněž možné vykopat a na zimu uskladnit v písku ve sklepě.

Jak je využíváme

Nejčastějším způsobem využití artyčoku zeleninového je vaření, dušení a plnění. Dá se plnit masovými i zeleninovými náplněmi.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 28.11.2018

Mohlo by vás dále zajímat

Jak pěstovat rebarboru?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Máte rádi rebarboru? Vysaďte si jí na zahradě. Poradíme vám, jaké druhy rebarbory existují a jak se dá využít v kuchyni.

Topinambury, potraviny pro naše zdraví

Jak našemu zdraví prospívají topinambury?

Poradna Václava Větvičky

V následující reportáži si zodpovíme dotazy diváků. Hostem je pan Václav Větvička.

Péče o rebarboru

Péče o rebarboru

Zpracování rebarbory v kuchyni

Rebarbora je známá rostlina našich babiček. Používá se třeba do sladkých koláčů nebo na výrobu šťáv. Víte, kdy ji sklízet a jak ji zpracovat v kuchyni?

Netradiční odrůdy zeleniny, ovoce

Poradna Ludmily Duškové, ukázka netradičních druhů zeleniny a ovoce (např. bílé jahody, žlutá cuketa, artyčoky apod.)

ČTĚTE DÁLE

Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný
Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka, velmi často ho však vídáme na pultech zeleniny a na tržištích. Jak si ho vypěstovat?

Jak pečovat o broméliovité rostliny
Jak pečovat o broméliovité rostliny

Rostliny

Z broméliovitých rostlin máte na výběr opravdu velké množství přitažlivých druhů, které můžete pěstovat s úspěchem v domácích podmínkách.

Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny
Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny

Rostliny

Naše výpěstky jsou neustále něčím napadány a nám nezbývá, než řešit různé postřiky a přípravky proti nemocem a škůdcům hodujícím na naší zelenině.

Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy
Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy

Rostliny

Je mnoho dalších pokojových rostlin, které spolehlivě účinkují proti mnoha různým neduhům. Proč je tedy nezkusit pěstovat třeba i u vás doma?

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.