Zelenina
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.
Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují
Asijská zelenina si své místo získává i v naší tradiční kuchyni. Někteří lidé si nejen saláty, ale i dušená masa neumí bez této listové zeleniny představit.
Není tykev jako tykev, ale nezklame vás žádná
Druhy tykví, to je doslova plejáda odrůd, které najdou využití ve zdravé kuchyni nebo jako originální a půvabné dekorace – včetně těch halloweenských
Víte, že ačokču nebo paprikookurku můžete pěstovat i na českém balkonu?
Tak trochu jiná zelenina na českých zahradách se objevuje čím dál častěji. Některá z nich, třeba ačokča, je doopravdy velmi zajímavá. Seznámíme vás s ní.
Zeleninu můžete pěstovat i v zimě, pozor na holomrazy
Problémy s nedostatkem vitaminů a minerálů během zimy může vyřešit mrazuvzdorná zelenina. Poradíme, které druhy jsou jasným tipem.
Listopad přeje výsadbě česneku
Sadba česneku je jednou z pěstitelských činností, kterou zvládnete ještě teď. Stačí vybrat správné stroužky a připravit je k uložení do země.
Jak chutnají černá rajčata? Poradíme, jak je pěstovat!
Některé speciálně vyšlechtěné odrůdy rajčat se liší tvarem, chutí, ale také barvou. Představujeme vám černá rajčata, která zaujmou již na první pohled.
Pěstujte keříčková rajčata s vysokým obsahem lycopenu
Pěstování rajčat s vysokým obsahem lycopenu nám přinese nádherně vybarvené plody, které se hodí na výrobu kečupů a protlaků.
Pěstování dýní pro okrasu i užitek
Pěstování dýně na zahradách je známá a mnohými pěstiteli velmi oblíbená činnost. Pokud se chcete o dýních dozvědět více, přečtěte si náš článek.
Slyšeli jste někdy o biftekovém rajčeti?
Různé odrůdy rajčat se u nás pěstují téměř na každé zahradě. Mnoho zahrádkářů zkouší pěstovat i málo známé odrůdy. Naučte se pěstovat bifteková rajčata.
Zelená rajčata překvapí svou medovou chutí
Zelená rajčata nejsou jen nedozrálé odrůdy těch klasických rajčat, ale i samostatná skupina, kde plody zůstávají zelené, i když jsou již zcela zralé.
V září vrcholí sklizeň zeleniny, plánujte už i na příští rok
Práce kolem domu v září neubývá, kolikrát je to přesně naopak. Zeleninová zahrada vyžaduje nejvíce péče, všechny důležité práce najdete v našem článku.
Seznamte se s kai lan
Čínská brokolice kai lan je zajímavá nejen svým vzezřením, ale i chutí. Vyzkoušejte si tuto asijskou brukev pěstovat a uvařit z ní nějakou dobrotu.
Kukuřici na zahradě můžete pěstovat nejen ke krmení
Kukuřici na zahradě není běžně vidět. Máme ji však rádi. Není to škoda? Poradíme vám, jak na svém pozemku můžete pěstovat tuto výtečnou zeleninu.
S batáty nikdy neprohloupíte
Sladké brambory mají s těmi našimi tradičními společné vlastně jen jméno. Správně byste jim měli říkat batáty a rozhodně stojí za vaši pozornost.
Včasné březnové výsevy zeleniny
Existuje poměrně velké množství zeleniny, kterou je potřeba vysít v časných, již březnových termínech, abychom se dočkali odpovídající úrody a čerstvé zásoby vlastnoručně vypěstovaných vitamínů na našich talířích. Pojďme si povědět, o které druhy se konkrétně jedná.
Umíte správně usušit rajčata?
Doma vypěstovaná rajčata jsou chutí nepřekonatelná, jenže co dělat, když celou úrodu nestíháme sníst? Dají se zavařovat, použít do různých pyré či čalamád nebo sušit. Jejich výborné chuťové vlastnosti vyniknout v usušené formě ještě lépe a my se z nich můžeme těšit ještě na jaře.
Jak zajistit velkou úrodu rajčat? Osvědčené rady pro začátečníky i pokročilé
Nic se nevyrovná čerstvým doma vypěstovaným rajčatům. Problém je, že tato oblíbená plodová zelenina patří k těm náročnějším na pěstování, a to zejména pro začínající zahrádkáře. Rajčata jsou náchylná k celé řadě chorob, vyžadují správné hnojení a zavlažování. Ale nebojte, stačí znát pár triků, které vám teď prozradíme a úrodu ani nestačíte zpracovat.
Česneková tráva aneb když nechcete být cítit česnekem
Milujete česnek, ale už ne dech po jeho požití? Nebo máte trávicí potíže, kdykoliv se česnek v jídle objeví? Přemýšlíte, jak to udělat, abyste si mohli česnekové dobroty dopřávat, využívat jeho léčivou moc, ale přitom nemuset řešit společenské následky jeho konzumace? Máte v podstatě dvě možnosti, co s tím.
Víte, co je krechtování? Uskladnění brambor podle našich předků
Od dob Kolumbových se staly brambory jednou z nejdostupnějších a nejoblíbenějších plodin. Krom toho, že se dají pěstovat i v drsnějších podmínkách, jsou výživné, zdravé a dají se dlouhodobě uskladnit. Dříve rozšířené krechtování se dnes prakticky nepoužívá, nicméně pro někoho může být východiskem.
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Jen málokteré druhy plodové zeleniny dokáží za jedinou sezonu vyprodukovat tolik plodů, jako je tomu v případě tykví. Tato široká skupina je dnes natolik prošlechtěná, že ji lze klidně považovat za okrasnou. Původní druhy tykví k nám přicestovaly z latinské Ameriky, a ačkoli se jedná o cizinky, daří se jim dobře i v našich podmínkách. Jejich semena se dokonce používají k léčebným účelům, a pokud se snažíte stravovat zdravě, pak si tykve zařaďte i do svého jídelníčku.
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Na zahradách dozrává letošní úroda, a pokud jste se dobře starali, určitě ji nestíháte zpracovat. Nechybí vám mezi ní patizon, pastinák či tuřín? Tyto tři skvělé zeleniny, v našich krajích neprávem opomíjené, nezapomeňte příští rok vysadit. Vyzkoušejte si je v našich receptech.
Vyznejte se v dýních
Na celém světě je popsáno několik desítek druhů tykví a ne všechny jsou jedlé, ale nejčastěji se pěstuje pouhých pět. Zasadili jste si na zahradě jednu nebo hned několik sazenic a teď ani nevíte, co sklízíte, natož abyste tušili, jak plody uskladnit a zpracovat? Poradíme, jak se zorientovat v těch nejoblíbenějších.