Jaké jsou časté bylinky používané do salátů?
Mezi bylinky používané do salátů velmi často patří rozmarýn, kopr, majoránka, samozřejmě i pepř, petržel, pažitka a mnoho dalších. Každá z nich vyžaduje určité podmínky pro své pěstování, a může se jí přitom dařit na záhonku, ale i na balkoně, terase nebo v truhlíku za oknem.
Kopr patří mezi bylinky používané do salátů
Kopr bezpochyby patří mezi bylinky používané do salátů. Je to aromatická rostlina, která je známá zejména pro svou lahodnou a výraznou chuť. Pro správný růst kopr potřebuje dostatek slunečního světla, nejlépe se mu bude dařit v dobře propustné a vlhké půdě, která je bohatá na živiny. Vyžaduje také pravidelné zalévání – udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Kopr můžete pěstovat dvěma způsoby – buď získáte sazenice v zahradnictví, nebo zasadíte semena přímo do země. Z listů si můžete jednoduše uříznout potřebné množství, aniž byste poškodili celou rostlinu. Semena pak můžete nechat na rostlině, aby dozrávala, nebo je sklízet pro použití v kuchyni či pro další výsadbu.
Tento recept trochu připomíná řecké tzatziki. Je letní, svěží, snadný a zdravý – jde o okurkový salát s koprem. Budete na něj potřebovat:
- 1 okurku
- 450 g sýru cottage
- 3 lžíce kopru
- sůl a pepř
- 1 stroužek česneku
Nejdříve okurku oloupejte, poté ji rozkrojte napůl a odstraňte střed se semínky. Okurku nakrájejte na půlkolečka a dejte do mísy. Dále najemno nasekejte kopr. Přidejte ho k okurce i se sýrem cottage, dochuťte solí, pepřem a česnekem, který prolisujte. Směs pořádně promíchejte a dejte na chvíli chladit do lednice nebo hned podávejte.
Petržel se hodí nejen do polévek
Petržel je dvouletá rostlina, která se pěstuje pro své vonné a chutné listy a kořen. Nejvíce je známá svým využitím jako bylinka v kuchyni, kde dodává chuť a aroma mnoha jídlům. Existují dvě odrůdy této byliny – petržel listová (hladkolistá, naťová či kadeřavá kudrnka) a petržel kořenová, která se podobá mrkvi. Do salátů pak můžete použít oba druhy, které chuť ještě umocní. Co se pěstování listové petržele týká, upřednostňuje místa s dostatkem světla nebo mírným zastíněním. Zvolte dobře odvodněnou půdu s bohatým obsahem organických látek. Petržel se dá pěstovat snadno ze semen. Semena sejte přímo do půdy, jejich klíčení může trvat déle, obvykle 2 až 4 týdny, takže je důležité mít trpělivost. Bylina vyžaduje pravidelné zalévání, ale opět pozor na přemokření. Listovou petržel můžete sklízet průběžně během jejího růstu.
Petržel je často využívána jako bylinka pro ochucení a ozdobu mnoha salátů i polévek, příloh a omáček. Ačkoli není typicky hlavní složkou salátů, dokáže dodat své charakteristické aroma a chuť, které obohacují celkový gastronomický zážitek. Zkuste si připravit zeleninový salát s petrželí – osvěžující a zdravou lahůdku. Přináší širokou paletu barev, chutí a živin. Jeho příprava je snadná a rychlá. Budete potřebovat:
- 3 mrkve
- 3 kořenové petržele
- 4 kelímky bílého jogurtu
- 1 svazek listové petržele
- sůl
Očistěte a omyjte petržel s mrkví. Poté je nastrouhejte najemno. Zeleninu dejte do mísy a nachystejte si listovou petržel. Tu omyjte a nasekejte nadrobno. Přidejte k zelenině spolu s jogurtem a solí. Vše důkladně promíchejte. Salát dejte vychladit do lednice a po několika hodinách můžete podávat.
Mezi další bylinky používané do salátů patří majoránka
Majoránka taktéž spadá mezi bylinky používané do salátů. Je to aromatická rostlina, která se často používá jako koření v kuchyni, zejména v sušeném stavu – nesmí chybět například v bramboráku nebo v bramboračce. I ji si můžete snadno pěstovat a využívat ji čerstvou či si ji sami sušit. Majoránka upřednostňuje slunné stanoviště, pro optimální růst potřebuje půdu s dobrým odvodněním a dostatečnou vlhkostí – pravidelné zalévání je pro majoránku klíčové.
Využijte majoránku v kuchyni – například do výborného zelného salátu, který je plný chutí i vitamínů. Nachystejte si na jeho přípravu:
- střední hlávku zelí
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce octa
- 3 lžíce cukru
- 3 lžičky majoránky
- 2 lžičky soli
- 1 lžičku mletého pepře
Zelí nakrájejte na tenké nudličky, vložte do mísy, osolte, rukama důkladně promíchejte a hlavně pomačkejte. Nechte 10 minut odležet, zelí zkřehne a pustí přebytečnou vodu. Tu slijte a přidávejte postupně všechny další suroviny podle své chuti. To se týká zejména octa a cukru, můžete si vytvořit sladší či kyselejší verzi.
V salátech nesmí chybět ani pažitka
Pažitka je vonná bylina, často využívaná jako koření i jako dekorativní rostlina v kuchyni. Je oblíbená pro své jemné a osvěžující zelené aroma, které má mírně pikantní nádech. Upřednostňuje slunná až polostinná stanoviště. Pokud se rozhodujete pro venkovní pěstování, vyberte místo, které je dostatečně osvětlené sluncem. Nejlépe roste pažitka v půdě, která je dobře propustná, živná a má neutrální pH. Ideální je směs zahradní zeminy s přiměřeným podílem písku. Vyžaduje pravidelné zalévání.
Pažitka patří mezi bylinky používané do salátů, i když častěji si ji představíme na vařených bramborách, v pomazánce nebo v polévce. Bude jí to ale slušet například ve vajíčkovém salátu. Na ten si nachystejte:
- 3 vajíčka
- 40 g šunky
- 80 g majonézy
- 1 špetku krupicového cukru
- 2 lžíce pažitky
- sůl a pepř
Dejte vejce uvařit natvrdo. Mezitím si nakrájejte šunku na kostičky a pažitku nasekejte. Jakmile jsou vajíčka uvařená a vychladlá, oloupejte je a nakrájejte nadrobno. Vše vložte do mísy, přidejte majonézu, cukr, sůl a pepř a obsah pořádně promíchejte. Hotový salát dejte vychladit do ledničky a můžete jej podávat s bagetou a ředkvičkami nebo s polníčkem.