Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena

Kdo by si odepřel limonádu z bezových květů? Lehká ovocnokvětová chuť chutná malým dětem i dospělým. Doma vyrobená metodou za studena si navíc uchovává všechny léčivé účinky bezu. Pojďte si spolu s námi tuhle dobrotu vyrobit.

Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)

Sirup zastudena nebo povařit?

Jistě jste začínali už v minulosti výrobou sirupů metodou založenou na převaření šťávy z bylin nebo ovoce a následným rozpuštěním dalších přísad. Tato metoda je stále oblíbenější, protože právě u ní si vyrobíte sirup s mnohem delší trvanlivostí.

Jenže vše má svoje pozitiva i nedostatky. Právě varem se některé vitaminy a jiné pro naše zdraví prospěšné látky jednoduše zničí nebo se razantně sníží jejich množství.

Metoda zastudena je v tomto ohledu mnohem šetrnější, výsledný sirup tak může být i léčivý, samozřejmě se to s ním nesmí přehánět zase kvůli vysokému obsahu cukru, takže i zdraví prospěšný účel musí stejně zvážit zdravý selský rozum.

Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)

Jdeme vyrábět…

Co budete potřebovat:

  • velkou mísu čerstvě natrhaných květů bohatě obalených pylem
  • 1 kg třtinového nebo bílého cukru
  • 3 větší citrony a 3 limetky v BIO kvalitě
  • 2,5 l vody – záleží na množství květů, ty by měly být plně ponořeny ve vodě
  • 1 vrchovatá čajová lžička kyseliny citronové
  • několik kapek alkoholu na dezinfekci hrdla lahví

Pomůcky:

  • patentová zavařovací sklenice – ideálně objem okolo 5 l nebo velká skleněná mísa na maceraci
  • sirupové patentové lahve
  • zahradnické nůžky na sklizeň květů
  • mísa na květy
  • plátno pro přecezení macerátu

Postup výroby:

Sirup vyráběný zastudena je náchylný na jakékoli nečistoty, jednoduše řečeno, výrobek může přijít nazmar přimísením čehokoli, co by v sirupu být nemělo. Proto je třeba pracovat s perfektně umytými pomůckami a stejně tak dávejte pozor i na čistotu použitých surovin.

Bezové květy by tak neměly obsahovat hmyz nebo třeba prachové částice. V žádném případě je nesbírejte u rušné silnice nebo v průmyslové oblasti. Podobně nevhodným stanovištěm je okolí zemědělské plochy, herbicidy a pesticidy jsou obsaženy i v okolní půdě a bohužel ulpí i na jejich listech rostlin a květech.

Čtěte také:

Květy sbírejte s maximální opatrností a pyl rozhodně nepovažujte za přítěž. Právě ten totiž určuje chuť a její intenzitu. Čím více pylu bude na květech zachováno, tím lépe. Trochu jinak postupujeme u alergiků, zde se samozřejmě pylu vzdáme a květy propereme ve studené vodě.

Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)

Květy zbavte listů, případně dlouhých stonků. Pokládejte je ve vrstvách do nádoby, ve které budeme macerovat.

Mezi květy dejte kůry zbavené plátky citronů a limetek. V případě, že chcete kůru na povrchu plodů ponechat, je třeba koupit ovoce v BIO kvalitě, abyste si do sirupu nevylouhovali nadílku pesticidů. Citrusy nejenže dodají sirupu příjemnou kyselou chuť, ale také napomůžou i maceraci, navíc fungují i jako přírodní konzervant, ale přesto nespoléháme pouze na ně.

Nakonec květy s ovocem zalijeme předem převařenou a následně vystydlou vodou, sklenici přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne (24 hodin) macerovat v pokojové teplotě.

Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)

Druhý den šťávu slijeme a přecedíme přes plátno. Tomuto bodu věnujte dostatek času, macerát nesmí obsahovat zbytky květů nebo plodů, sirup by se rychleji kazil. Následně do přecezené šťávy přidáme cukr a mícháme do jeho rozpuštění. Nakonec přidáme kyselinu citronovou, která poslouží jako konzervant.

Po dokončení výroby sléváme sirup do sirupových patentových lahví. Pro lepší konzervaci navrch kápneme pár kapek alkoholu, čímž dojde k dezinfekci.

Věděli jste, že…

Sirup lze uchovávat i v mrazáku v sáčcích nebo menších plastových nádobách, stačí ho pak už jen rozmrazit a v krátké době spotřebovat?

Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)

Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 16.05.2022, Autor: | autor: Lucie Peukertová

Mohlo by vás dále zajímat

Recept na skvělý sirup z levandule

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak udělat z levandule ozdravný sirup

Jak vyrobit bezinkový sirup

Jak vyrobit bezinkový sirup

Sirup z bezového květu

Přemýšleli jste, jak by se dalo využít více z naší přírody? V následujícím videu je postup na přípravu domácího bezového sirupu.

Příprava léčivého sirupu z růží

Sirup z okvětí růží. Pomůže od bolesti a zklidní organismus.

Sirup z oblíbených bylinek

Jak si doma vyrobit zdravý bylinný sirup?

Angreštovo-rybízový sirup

Sirupy jsou v obchodě běžně k dostání ovšem ne za zcela příznivou cenu. Proto si doma můžete vyrobit jeden chutný z domácího ovoce za pár korun.

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.