Bazalce se říká „královské koření“ neboť rodové jméno bazalky Ocimum vzniklo z řečtiny a znamená voněti, basileus znamená řecky král.
Trocha historie
Starý Řím bazalku velmi uctíval. Bazalka zde byla považována za koření lásky a v podobném duchu hrála svou roli i v rumunských tradicích, kdy byla bazalka symbolem zásnub mladých párů. Symbolický význam měla bazalka i v Indii, kde keříky bazalek chránily domy před zlými duchy a snítka bazalky, která se pokládala mrtvým na hruď, měla sloužit jako zajištění vstupu do ráje.
Bazalka není trvalka
K nejcennějším částem rostliny patří mladé listy. Jakmile však bazalka začne nasazovat na květy, je potřeba ji zaštipovat. Tím jednak výrazně podpoříte větvení rostliny a také její vegetativní růst. Dřevnatění spodních částí rostlin bazalky koncem léta je jasnou známkou toho, že se bazalka v bezmrazých oblastech chová jako krátkodobá trvalka. Abyste si tedy i vy prodloužili dobu sklizně bazalky, můžete ji na podzim přenést i s truhlíkem nebo květináčem na verandu nebo světlou chodbu. Nepočítejte však příliš s tím, že vám bazalka vydrží až do příštího jara.

Trvanlivá odrůda ale existuje
Jediným druhem vytrvalé bazalky, která je občas k sehnání i u nás, je odrůda African Blue. Jedná se o mezidruhový hybrid, který nevytváří semena, ale množí se jen řízkováním. Keříky této nafialovělé odrůdy bazalky rostou poměrně bujně. Opět se ale nejedná o druh, který by u nás byl schopen v exteriéru přezimovat. Můžeme ji však umístit do chráněných prostor a tam ji přes zimu nechat.
Čtěte také:
- Meduňka lékařská – balzám na nervy i ozdoba zahrady
- Čerstvé bylinky i v zimě. Máte hodně možností, jak je doma vypěstovat
- Bylinky vhodné na odvodnění organismu
Odpuzovač hmyzu
Bazalka pěstovaná doma na okně vám může být nápomocná i jako přírodní odpuzovač hmyzu. Pro nás velmi příjemné aroma bazalky je tvořeno těkavými látkami, které při sušení z bazalky unikají. Hmyzu je tato vůně nepříjemná.

Skladování s pomocí olivového oleje
Pro uchování bazalky v čerstvém stavu pro zimní období máme možnost čerstvé lístky bazalky buďto zamrazit anebo je skladovat naložené v olivovém oleji. Olivový olej je opravdu nutný, neboť má vyšší viskozitu než například olej slunečnicový. Čisté lístky bazalky nakrájejte a co nejvíce napěchujte do vymyté sklenice a následně zalijte olivovým olejem tak, aby se k bazalce nedostal vzduch. Vždy na povrchu udržujete vrstvu oleje, čímž zabráníte oxidaci a následnému hnědnutí bazalkových lístků. Jestliže na povrch nasypete navíc ještě malou vrstvičku soli, zajistíte tím lepší a dlouhodobější skladovatelnost.

Bazalka v kuchyni
A proč bazalku pěstovat? Protože v kuchyni oceníte její výbornou chuť, kterou můžete ozvláštnit těstoviny, nejrůznější saláty, skvělá je v kombinaci s rajčaty a plátky mozzarelly, hodit se bude do pomazánkových másel, ke kuřeti a vůbec k masům, chybět nesmí ani na tolik oblíbené pizze. Bazalka má ale také celou řadu léčivých účinků. Je skvělým pomocníkem, pokud vás trápí nechutenství, podporuje totiž vylučování žaludečních šťáv, má uklidňující účinky a jak už bylo zmíněno, dokáže nám navodit dobrou náladu.
To zní fajn, co říkáte? Bazalka by na vaší zahrádce docela určitě neměla chybět.
Text: Zuzana Bohdalová