Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy

Belgie má čekanku jako národní zeleninu, zatímco u nás stěží víme, jak ji chutně připravit. I když čekankové puky vidíme v oddělení zeleniny v prodejnách poměrně často, nějak se nám do jejího nákupu nechce. Přitom nevíme, o co všechno se ochuzujeme. Čekanka je totiž plná hodnotných látek, které příznivě ovlivňují činnost lidského organismu. Navíc skvěle chutná připravená na mnoho způsobů.

Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy (Zdroj: shutterstock.com)

Jemné čekankové puky se s velkou oblibou konzumují nejen v Belgii, kde jsou národní zeleninou, ale i také v Anglii a Nizozemí. Pojídají se čerstvé i vařené, dušené nebo zapékané a rovněž ve formě salátů, to asi nejčastěji. Někomu na čekance vadí její hořkost. Poradíme vám, jak se hořkosti zbavíte – před vařením vyjměte středové srdíčko.

Účinky čekanky na lidský organismus

Čekankové puky – samotná srdíčka čekanky jsou bělená, protože se nechávají vyvíjet v úplné tmě, kde nemohou vytvářet chlorofyl, jejich konzistence proto zůstává křehká a hořká chuť mizí. Jako rychlená zelenina zvláště v zimním období může dodat našemu organismu velké množství potřebných látek.

Kromě vysokého obsahu minerálů si u čekanky ceníme její nízkou kalorickou hodnotu. Při vyčerpání organismu dokáže rychle obnovit síly a je důležitá i při výživě diabetiků.

Za hořkou chuť čekanky odpovídá glykosid intybin, který mimo jiné reguluje činnost zažívacích orgánů. Dále přispívá k dobré funkci žaludku, žlučníku i jater. Zlepšuje činnost krevního oběhu a tvorbu krve.

Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy (Zdroj: archiv redakce)
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy (Zdroj: archiv redakce)
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy (Zdroj: archiv redakce)
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy (Zdroj: archiv redakce)
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy (Zdroj: archiv redakce)
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy

Jak se čekanka pěstuje

K rychlení je nejvhodnější čekanka salátová (Cichorium intybus var. filiosum). Jedná se o dvouletku. V prvním roce vytvoří kuželovitý kořen včetně růžice listů nad zemí. Až druhým rokem z ní vyroste přibližně metrový stonek s modrými květy.

Nás ale zajímají rychlené čekankové puky, které se sklízejí v období od prosince do března a zajistí nám přísun čerstvé zeleniny během zimy.

Není to rostlina náročná na půdu, a co se podnebí týče, ani zde nemá specifické nároky. To je jeden z mnoha důvodů, proč se stále častěji pěstuje i u nás.

shutterstock-67866817.jpg

Zdroj: archiv redakce

Jak si doma vypěstovat rychlenou čekanku

Půdu pro výsev si připravíme na začátku května. Osivo vyséváme do řádků ve vzdálenosti 30 až 40 cm do hloubky 2–3 cm. Vyseto by mělo být do 15. května. Zeminu v okolí rostlin je třeba udržovat bez plevelů a rovněž ji kypřit.

Rostliny vzejdou cca do 12 dnů. Je-li výsev příliš hustý, rostlinky protrháváme. Jednotíme na vzdálenost 10 až 15 cm. Na metru čtverečním se tak dá vypěstovat mezi 25–30 kořeny, které vyryjeme mezi polovinou října a polovinou listopadu. Vyřazujeme kořeny, které jsou širší než 5 cm anebo užší než 3 cm. Nať odřežeme nad vegetačním vrcholem ve výšce 2 cm, abychom nepoškodili srdíčko.

Kořeny naskládáme do nádob s vodou, stačí i obyčejný kbelík. Dlouhé kořeny zakrátíme na stejnou délku. Voda, kterou doléváme během rychlení, nesmí nikdy zatopit hlavy kořenů. Lze je ale rychlit i ve vlhkém písku. Pěstujeme v chladné komoře nebo sklepě ve tmě.

Sklizené puky skladujeme v úplné tmě, nejlépe v obalu z černé fólie, aby nezezelenaly a nezhořkly.

shutterstock-530539012.jpg

Zdroj: archiv redakce

Recept na zapečenou čekanku

Připravte si 6 čekankových puků, 2 vejce, 60 g másla, 0,2 l smetany, 50 g tvrdého sýra, 0,2 l smetany na vaření a lžíci hladké mouky. Na dochucení bude potřeba pepř, sůl a troška nasekané petrželové natě.

Nejprve čekanku nakrájíme na proužky široké 1,5 cm. Těmi poklademe dno vymazané ohnivzdorné misky a zalijeme je smetanou, do které jsme předem rozmíchali pepř, sůl, vejce i mouku a také petrželovou nať. Misku dáme do trouby a těsně před dopečením ještě čekanku se smetanou zasypeme strouhaným tvrdým sýrem.

Foto: Shutterstock.com 

Publikováno: 14.01.2020, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Rychlení konvalinek

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Konvalinka je typická pro svoji výraznou vůni. Poradíme vám, jak jí pomůžete, aby kvetla třeba již v zimě.

Podzimní zelenina

Podzimní zelenina

Zimní rychlení cibulovin

Zimní rychlení cibulovin

Bylinné čaje pro lepší zažívání

Bylinné čaje pro lepší zažívání

Jak Vás vyléčí čekanka?

Čekanka obecná, ze které si naše babičky vařily náhražku kávy je také léčivá, protože účinně podporuje spoustu životních funkcí.

Zeleninové šťávy

Zdravý a velmi chutný nápoj si můžete udělat i doma. Stačí nakoupit zeleninu a kvalitní odšťavňovač.

ČTĚTE DÁLE

Neobyčejně obyčejná luštěnina pro mlsné jazýčky i pro zdraví
Neobyčejně obyčejná luštěnina pro mlsné jazýčky i pro zdraví

Péče o zahradu

Hrášek cukrový je oblíbená luštěnina, která je plná vitaminů a minerálů. Nejzdravější je pochopitelně syrový, ale hodí se i k tepelnému zpracování.

Královna květin potřebuje správnou péči
Královna květin potřebuje správnou péči

Péče o zahradu

Na zahrádkách pěstujeme různé odrůdy růží. Ať už se těšíme z velkokvětých, drobnokvětých, nebo popínavých růží, musíme se o ně správně starat.

Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky
Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky

Péče o zahradu

Fazol zahradní čili obecný můžeme zařadit mezi popínavé jednoletky. Pěstujete je pro křehké zelené lusky, nebo čekáte až na zralé pevné fazole?

Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny
Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny

Péče o zahradu

Šafrány kvetou brzy zjara, v závislosti na druhu a počasí od února do dubna. Věnujte se tedy pěstování krokusů již na podzim, kdy je můžete začít vysazovat.

Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností
Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností

Péče o zahradu

Pěstování salátů na zahradě patří k tradici. Chcete ale změnu? Pak vyzkoušejte endivii – listovou zeleninu s jinou chutí a spoustou vitaminů.

Sasanky, něžní poslové jara
Sasanky, něžní poslové jara

Péče o zahradu

První poslové jara jsou také sasanky. Rod Anemone zahrnuje na jaře kvetoucí trvalky. Jejich barva je nejčastěji bílá, ale i žlutá, modrá, růžová a fialová.

Zelené sójové boby edamame
Zelené sójové boby edamame

Péče o zahradu

Sójové boby edamame si snadno vypěstujete i na své zahradě. Jejich pěstování není o nic složitější než pěstování klasických sójových bobů nebo fazolí.

Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle
Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle

Péče o zahradu

Jílek je znám jako travina, kterou používají zemědělci. V záhonech ale tento nízký plevel nemá, co dělat, zlikvidujte jej co nejdříve.

Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí
Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí

Péče o zahradu

Půda s jílem není sice zrovna pro zahrádkáře požehnání, ale lze ji obohatit. Také existuje řada rostlin, kterým tvrdá zemina nevadí.

Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C
Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C

Péče o zahradu

Čínské zelí pak choi je křehké a dužnaté, nedá se ale na rozdíl od pekingského zelí skladovat. Vysejte si je na záhon a sklízejte podle potřeby.

Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara
Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara

Péče o zahradu

Sněženky voní jarem. Jejich bílé květy vykukují ze sněhu již v době, kdy se nám o teplejším období zatím jen zdá. Víte, jak se o posly jara správně starat?

Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně
Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně

Péče o zahradu

Pěstování jabloně je mezi zahrádkáři oblíbené. Chcete však vyzkoušet něco speciálního? Pak se nechte zlákat fantastickou ovocnou stěnou!