Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy

Belgie má čekanku jako národní zeleninu, zatímco u nás stěží víme, jak ji chutně připravit. I když čekankové puky vidíme v oddělení zeleniny v prodejnách poměrně často, nějak se nám do jejího nákupu nechce. Přitom nevíme, o co všechno se ochuzujeme. Čekanka je totiž plná hodnotných látek, které příznivě ovlivňují činnost lidského organismu. Navíc skvěle chutná připravená na mnoho způsobů.

Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy (Zdroj: shutterstock.com)

Jemné čekankové puky se s velkou oblibou konzumují nejen v Belgii, kde jsou národní zeleninou, ale i také v Anglii a Nizozemí. Pojídají se čerstvé i vařené, dušené nebo zapékané a rovněž ve formě salátů, to asi nejčastěji. Někomu na čekance vadí její hořkost. Poradíme vám, jak se hořkosti zbavíte – před vařením vyjměte středové srdíčko.

Účinky čekanky na lidský organismus

Čekankové puky – samotná srdíčka čekanky jsou bělená, protože se nechávají vyvíjet v úplné tmě, kde nemohou vytvářet chlorofyl, jejich konzistence proto zůstává křehká a hořká chuť mizí. Jako rychlená zelenina zvláště v zimním období může dodat našemu organismu velké množství potřebných látek.

Kromě vysokého obsahu minerálů si u čekanky ceníme její nízkou kalorickou hodnotu. Při vyčerpání organismu dokáže rychle obnovit síly a je důležitá i při výživě diabetiků.

Za hořkou chuť čekanky odpovídá glykosid intybin, který mimo jiné reguluje činnost zažívacích orgánů. Dále přispívá k dobré funkci žaludku, žlučníku i jater. Zlepšuje činnost krevního oběhu a tvorbu krve.

Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy (Zdroj: archiv redakce)
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy (Zdroj: archiv redakce)
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy (Zdroj: archiv redakce)
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy (Zdroj: archiv redakce)
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy (Zdroj: archiv redakce)
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy
Čekanka, zdroj čerstvé zeleniny během zimy

Jak se čekanka pěstuje

K rychlení je nejvhodnější čekanka salátová (Cichorium intybus var. filiosum). Jedná se o dvouletku. V prvním roce vytvoří kuželovitý kořen včetně růžice listů nad zemí. Až druhým rokem z ní vyroste přibližně metrový stonek s modrými květy.

Nás ale zajímají rychlené čekankové puky, které se sklízejí v období od prosince do března a zajistí nám přísun čerstvé zeleniny během zimy.

Není to rostlina náročná na půdu, a co se podnebí týče, ani zde nemá specifické nároky. To je jeden z mnoha důvodů, proč se stále častěji pěstuje i u nás.

shutterstock-67866817.jpg

Zdroj: archiv redakce

Jak si doma vypěstovat rychlenou čekanku

Půdu pro výsev si připravíme na začátku května. Osivo vyséváme do řádků ve vzdálenosti 30 až 40 cm do hloubky 2–3 cm. Vyseto by mělo být do 15. května. Zeminu v okolí rostlin je třeba udržovat bez plevelů a rovněž ji kypřit.

Rostliny vzejdou cca do 12 dnů. Je-li výsev příliš hustý, rostlinky protrháváme. Jednotíme na vzdálenost 10 až 15 cm. Na metru čtverečním se tak dá vypěstovat mezi 25–30 kořeny, které vyryjeme mezi polovinou října a polovinou listopadu. Vyřazujeme kořeny, které jsou širší než 5 cm anebo užší než 3 cm. Nať odřežeme nad vegetačním vrcholem ve výšce 2 cm, abychom nepoškodili srdíčko.

Kořeny naskládáme do nádob s vodou, stačí i obyčejný kbelík. Dlouhé kořeny zakrátíme na stejnou délku. Voda, kterou doléváme během rychlení, nesmí nikdy zatopit hlavy kořenů. Lze je ale rychlit i ve vlhkém písku. Pěstujeme v chladné komoře nebo sklepě ve tmě.

Sklizené puky skladujeme v úplné tmě, nejlépe v obalu z černé fólie, aby nezezelenaly a nezhořkly.

shutterstock-530539012.jpg

Zdroj: archiv redakce

Recept na zapečenou čekanku

Připravte si 6 čekankových puků, 2 vejce, 60 g másla, 0,2 l smetany, 50 g tvrdého sýra, 0,2 l smetany na vaření a lžíci hladké mouky. Na dochucení bude potřeba pepř, sůl a troška nasekané petrželové natě.

Nejprve čekanku nakrájíme na proužky široké 1,5 cm. Těmi poklademe dno vymazané ohnivzdorné misky a zalijeme je smetanou, do které jsme předem rozmíchali pepř, sůl, vejce i mouku a také petrželovou nať. Misku dáme do trouby a těsně před dopečením ještě čekanku se smetanou zasypeme strouhaným tvrdým sýrem.

Foto: Shutterstock.com 

Publikováno: 14.01.2020, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Čekanku používali už staří Egypťané
Čekanku používali už staří Egypťané

Péče o zahradu

Zelenina plná vitaminů, která je známá již z dob antiky, se ve větší míře začala pěstovat v 15. století, a to v oblastech kolem měst Veneto a Trentino.

Palmy jsou okrasou bytů i zahrad
Palmy jsou okrasou bytů i zahrad

Péče o zahradu

Pěstování palem je stále oblíbenější. Můžeme si zkrášlit nejen byt, ale i zahradu. Jak správně o palmy pečovat? Poradíme vám jak na ně.

Zelení nepřátelé našich zahrad útočí i ze zálohy
Zelení nepřátelé našich zahrad útočí i ze zálohy

Péče o zahradu

Běžné plevele jsou postrachem každého zahrádkáře, takže jim musíme vyhlásit nesmiřitelný boj a pečovat o to, aby se na pozemku nepřemnožily.

Pichlavá a léčivá krasavice ve žlutém kabátku – to je mahónie cesmínolistá
Pichlavá a léčivá krasavice ve žlutém kabátku – to je mahónie cesmínolistá

Péče o zahradu

Mahónie patří mezi okrasné léčivky. Tato rostlina je využívána v léčitelství jako antibakteriální prostředek. Ze zralých plodů je možné připravit marmeládu.

Dejte si pozor na rezidua pesticidů v rajčatech, ovoci a jiné zelenině
Dejte si pozor na rezidua pesticidů v rajčatech, ovoci a jiné zelenině

Péče o zahradu

Pesticidy jsou látky, které se používají k ochraně rostlin. Víte však, co se vám může stát, když budete konzumovat ovoce a zeleninu s rezidui pesticidů?

Co víme a nevíme o cibuli?
Co víme a nevíme o cibuli?

Péče o zahradu

Některé druhy cibule se v kuchyni používají hojně, o některých téměř nic nevíme. Jak to máte s cibulí vy? A pěstujete ji – výsevem nebo je lepší sazečka?

Dlužichy – rostliny ozdobné listem a odolné vůči mrazu
Dlužichy – rostliny ozdobné listem a odolné vůči mrazu

Péče o zahradu

Rostliny ozdobné listem jsou velmi vítané v každé zahradě. Nemusejí kvést, protože jejich barevné variace listů budou dostatečně úchvatné a okouzlující.

Únorové zahradničení se děje i za oknem
Únorové zahradničení se děje i za oknem

Péče o zahradu

Zahrada v únoru ještě odpočívá, ale už teď je nutné začít vše připravovat. Nezapomeňte si také udělat radost, více se dozvíte v našem článku.

Okrasné zelí není určeno ke konzumaci. Ozdobí však naše parapety
Okrasné zelí není určeno ke konzumaci. Ozdobí však naše parapety

Péče o zahradu

Ve chvíli, kdy naložíme odrůdu, která je určena spíše k dlouhodobému skladování, nepochutnáme si. Víte, jaké zelí na zahradě pěstovat?

Skalníky patří k nenáročným a velmi často pěstovaným okrasným dřevinám
Skalníky patří k nenáročným a velmi často pěstovaným okrasným dřevinám

Péče o zahradu

Při pěstování okrasných dřevin je naším cílem osadit zahradu či okolí domu zajímavými rostlinami. Skalníky tento cíl splní mnohonásobně. Pojďte se seznámit.

Víte, co je potřeba, aby vaše zahrada i za 20 let vypadala skvěle?
Víte, co je potřeba, aby vaše zahrada i za 20 let vypadala skvěle?

Péče o zahradu

Vzrostlá zahrada potřebuje jinou péči než nová zahrada. Víte, co taková zahrada potřebuje, aby i po uplynutí 20 let vypadala skvěle? Poradíme vám.

Muehlenbeckia čili jinan není ale jinan dvoulaločnatý
Muehlenbeckia čili jinan není ale jinan dvoulaločnatý

Péče o zahradu

Poléhavé rostliny jsou velmi praktické na skalkách, a pokud se umí pnout po opoře, budou ještě přitažlivější. Například z muehlenbeckie lze udělat i pokojovku.